BGSAM
Tarih: 26 Nisan 2021

“Viner Zeitung” gazetesinden alınmıştır.
• Bulgaristan’da mafya gerçekliği
• Avrupa’nın ve rüşvetçi, dolandırıcı ve demokratik olmayan ülkesinde özgürlüğün ve kaliteli gazeteciliğin savunulması davası
“Bivol” Politikanın hangi yanından olduğuna bakmadan, ağır sosyal sorunlarla mücadelesine devam ediyor. Bizim demokrasimiz sadece duvar kâğıdı demokrasisidir.

Bu yazı 22 Mart 2021 tarihinde yayınlandı.
Pazar gün Bulgaristan’da – 04 Nisan 2021 – meclis seçimleri var.
Araştırmacı gazeteci Asen Yordanov Bulgaristan’da demokrasi ve adalet olduğuna asla inanmıyor. O, Bulgaristan’ı 2 kişinin elinde görüyor.
Sofya’da insanlar Avrupa Birliğine üye olunca rüşvetçiliğin, yoksulluğun ve örgütlü suçların azalacağını umut etmişlerdi. Ülke değişik klasmanlarda sonuncudur. İfade özgürlüğü sınırlıdır. 2006’da 35. Yerde olan Bulgaristan 10 yıl sonra 113. Yere dizildi. Gazeteci A. Yordanov, yüksek mevkilerdekilerin örgütlü suç işlerine katıldığını görüyor.

“Viner Zeitung” gazetesine verdiği demeçte o tehdit edildiğini ve AB ülkelerde sorgulama alanında irade eksikliğine işaret ediyor.

“Viner Zeitung” gazetesi:
AB’ne alındıktan sonra Bulgaristan’da ifade özgürlüğünün bu derece kısıtlanmasının nedenleri nelerdir?
Asen Yordanov: 2007 yılında AB’ye üye alınmamızdan sonra, oligarşi Delyan Peevski Türk Partisi HÖH-DPS’den milletvekiliydi. Edya imparatorluğunu kurmaya başlamıştı. Ülkemizde çıkan bütün Radyo kanallarını, TV programlarını ve gazetelere tek başına sahipti. Medya piyasasında tekel olmuştu.
2008yılında “169 Saat” medya grubunu da ele geçirdi. Orda çalışıyordum. Olugarşi Peev medyayı işe yaramayan ve ters düştüğü kşlşleri kötülemek için kullanmaya başladı. Topyekün sansür uygulandı.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Avrupa Birliğine girdikten sonra yoksulluk ve sahtekârlıkla örgütlü suçların ortadan kalkacağını sanmıştık dediniz!
Yanıt: AB’ye alındığımızda iyimserdik. Ülkemizde hayatın değişeceğini sanmıştık. Yargının daha iyi çalışacağını hayal etmiştik. Tam tersi oldu. Bugün Bulgaristan’da eski komünist düzenin bir mutasyonu var. Dış görünüşte demokrasi izleri var, fakat ülkeyi elinde tutan merdiven altı ekonomiye sahip olan yeni-feodal, derebeylik, oligarşi mafya sistemi elinde tutuyor.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Bu nasıl ifade buluyor?
Yanıt: Öncelikle eski Başbakan Boyko Borisov’un sabıkalı bir kişi olduğunu belirtmek istiyorum.
1990’lı yıllarda Boyko Borisov çevresinin illegal sigara ticaretiyle ilgili birkaç yazı yazmıştım. Bu kaçak ticaretin şefi B. Borisov’tu. O illegal sigara üretiyor ve Sırbistan ve Kara Dağ üzerinden Avrupa’ya taşıyordu.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Yazıyı bastıktan sonra başınıza neler geldi?
Yanıt: 1995 yılıydı. “Mezarlığa gidiniz ve kendinize uygun bir mezar yeri seçiniz!” mektubu aldım.
Burgaz Belediye Başkanı ve GERB partisi Başkan Yardımcısı da eski bir kaçakçıdır. O, gizli yollardan Bulgaristan’da süt tozu getiriyordu. Mahkemeye düşmüştür. Geçmişi Borisov’la örülüdür.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Siz “Bivol” gazetesinde devlet ve pari ileri gelenlerinin geçmişiyle ilgili değişik yazılar yayınlıyorsunuz. Saldırıya uğradınız mı?
Yanıt: Bulgaristan Baş Savcısı daha Plovdiv’te yargıç iken, vergi kaçakçılığı yapıyordu. Bu açıklamayı 2012’de yayınladık. Sonuç olarak kamu tescilinden Tsatsarov ismi silinde ve o Başsavcı seçildi.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Siz Avrupa’dan gelen paraların kötüye kullanıldığını açıklayan birçok yazı yayınladınız. Devlet makamları tarafından bu konuda da kovuşturuldunuz mu?
Yanıt: Daha 2007 yılında “Sapart” programından AB fonları paralarından iş Adamı Mario Nikolov hırsızlıklarını yazmıştık. Aynı kişi daha sonra Hindi ve ördek için para almıştı. Hiçbir kanatlıya bakmadı. Brüksel- Olaf’a haber saldık. OLAF yetkilisiyle kendim konuştum, deliler verdim, şöyle demiştim:

“ Bulgaristan’da AB paralarıyla neler olduğunu görebildiniz mi?”

Yetkili bana: “Bu gibi adayları programdan uzaklaştırma araçlarımız yok. Her proje ayrı değerlendiriyor. Eskiden bize yanlış bilgi verenlerin kimler olduğunu bilemeyiz.”

“Viner Zeitung” gazetesi:
Bulgaristan’daki rüşvetçiliğe Avrupa kurumları dahil midir?
Yanıt: 25 yıldan beri bir araştırmacı gazeteciyim. Sorunuza kanıt olabilecek belgeler yok elimde, olsaydı yayınlardım. AB ülkeleri arasında rüşvet ”Bibol” birçok kez, 2014’te iflas eden (KTB) e boğulan ülkemde her şeyin ucunda rüşvet olduğu kanısındayım.

“Viner Zeitung” gazetesi:
“Bivol” birçok kez, 2014’te iflasa zorlanan dördüncü büyüklükteki (KTB) -Kooperatif Ticaret Bankası konusunu işledi.
Yanıt: KTB bankasının çökmesi halkımıza 7 milyar Avroya mal oldu. Paraları Delyan Peevski gibi kişiler çaldılar. Tutuklanan ve yargılanan yok. Bunu bilmeyen yok.

Başsavcının rüşvetçi ve yüzde Yüz Delyan Peevski emrinde biri olduğu bir ülkede kim ne yapabilir ki?

Birisi Boyko Borisovö ikincisi ide Delyan Peevski olmak üzere Bulgaristan’ın 2 kişi tarafından yönetildiğini söyledi.
Şu anda bir KTB bankasının 2. defa soyulmasına tanık oluyoruz.
Bankanın aktifleri, silah fabrikaları, tele-com vs. bedavadan ucuza mahkemenin atadığı Peevski’ye satılıyor kavimler Peevski için çalışıyor. Biz mahkeme kararlarını yayınlıyoruz ve yargıçlar olayları doğruluyorlar.

Bankanın sahibi ve eski CEO’su Tsvetan Vasilev bu konuda bir demeç verdi ve Bulgaristan’ın biri Boyko Borisov, ikincisi ise Delyan Peevski olmak üzere 2 kişi tarafından yönetildiğini söyledi. Vasilev Belgrat’ta saklanıyor. Geri dönerse Bulgaristan’da öldürüleceğini biliyor. O, mafyanın kreminal yapılarının birinde görev alıyordu, gerçekleri anlatabileceği bir makam yok.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Yeniden Başbakan Olmaya da çalışan Boyko Borisov’un bu suçlara karışmış biri olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Yanıt: Evet, doğrudur! 2011 yılında dünyadaki en büyük tütün şirketlerinden Bulgartabac özelleştirildi.
Bulgartabac adı açıklanmayan. Ofisi Viyana’da olan bir yabancı şirket Bulgartabac şirketini satın aldı: İnvest BT. Bir günde yüz milyonlar aktı.
Paraların nereden geldiğini biz de biliyoruz.
Bunlar KTB bankasının paralarıydı. Bunu doğrulayan belgeler var elimizde.
Invest BT ardında bir sürü ofşor şirketler var ve onların sahibi Peevski, Borisov ve Ahmet Doğan’dır.
Doğan Türk partisinin eski başkanıdır.
Bu konuda Bulgar Baş Savcılığı sinyal ve bilgi kabul etmiyor, kulaklarını tıkamıştır. Viyanadaki şirketin para aklamakla meşgul olduğuna ilişkin Avusturya makamlarına da sinyal ve bilgi verdik. Avusturya’da da sorgulama yapılmadı.

“Viner Zeitung” gazetesi:
Sizi 2 defa öldürmek istemişler, yeniden ve yeniden tehdit alıyorsunuz.
Bu araştırmalara devam etmenize neden nedir?
Değişiklikler olacağı umudu olabilir mi?
Yanıt: Aptal olabilir miyim? Umut değil. Umut zayıf kişilere yakışır.
Ben kendime inanan bir kişiyim. Benim için başka bir seçenek yok!

“Viner Zeitung” gazetesi:
Bulgaristan’da durumun değişmesi için size göre ne yapılması gerekiyor?
Yanıt: Belki de Romanya’da olduğu gibi sürekli protesto gösterileri yapmak gerek. 2013 gösterileri Borisov’u istifa etmeye zorlamıştı. Gösteriler durmadı. Ben çok güçlü protestolar olacağına pek inanmıyorum. 25 yıl sonra Bulgaristan yoruldu.
Asen Yordanov

 

Reklamlar