Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Tanya Mihaylova, “Yedinci sınıfi bitiren öğrencilerin doldurdukları lise başvuru formları bundan sonra sadece elektronik olarak verilecek” diye bildirdi. Bugün Eğitim ve Bilim Bakanlığından yapılan açıklamada liseye geçiş sınavı kabul edilen ulusal düzeyde dış değerlendirme olarak gerçekleştirilen Bulgarca ve Matematik sınavlarıyla ilgili detaylı bilgiler açıklandı.

Üç sınav yapılacak. Zorunlu olan Bulgarca ve Bulgar Edebiyatı ve Matematik sınavları sırasıyla 17 ve 19 Haziran’da, 21 Haziran’da ise isteğe bağlı olan yabancı dil sınavı gerçekleştirilecek. Bu sınavda iyi bir not alındığında öğrenciye dil yeterlilik belgesi veriliyor.

Bu yıl da bakanlık tarafından her yıl başvuru kabul etmek için belirlenen okullarda başvuruda bulunma imkanı olacak, fakat bu okullarda yapıldığında da başvurular elektronik ortamda yapılacak. Fark şundadır: başvuru formları, başvuru sahibi tarafından değil, bir görevli tarafından doldurulacak. Ebeveyn tarafından imzalanması ve lise okul tercihi belirtilmesinde hata yapılmadığından emin olunması için belge bastırılacak.

2499 lise sınıfına başvurulacak. Onlardan 1446’sı meslek lisesi sınıfı, 1053’ü düz lise sınıfıdır. Mihaylova’nın ifadesine göre, meslek lisesi sınıfları üçüncü yıl artış göstermekte ve lise sınıflarının yüzde 57’sini oluşturuyor.

Kanun değişikliklerine göre şimdiye kadar olduğu gibi genel olarak liseye değil, her bir lise sınıfına ayrı ayrı başvuru yapılacak. Lise okulları sınıflara başvuru puanlarını kendisi belirleyebilir. Öğrenciler başvuru formunda başvurdukları her bir sınıfı ayrı ayrı belirtmelidirler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar