Yer küresiyle uyum içinde yaşamak ve ona zarar vermemek arzusu dünyamızı kurtarmanın tek yolu olabilir. Çabalarımızın meyvelerini başkalarıyla paylaşıp, dünyayı temiz tutmanın yoluna başkalarını da çekebilirsek, ne mutlu bize… Dünya Çevre Gününde “sıfır atık” felsefesini benimseyen genç bir kadını tanıtacağız. Bu ilkesini açtığı restorana taşıyan kadının adı Blajka Dimitrova.

Blajka üç yıl önce mutfak açıp iki hayalini gerçekleştirmek ister- sağlıklı mönü içeren catering yapmak ve herhangi bir sorunu olan gençlere iş imkanı sağlamak. Bu iki hayalini de gerçekleştirmeyi başarır ve daha sonra yeni bir amaç belirler. Mutfak olarak açtığı yeri restorana dönüştürür ve orada bütün atıkları kullanır. Restoranın özünde “sıfır atık” politikası hakim olur.

Her gün ne kadar çok atık attığımızı görünce bu fikir beni sardı. Biz çok yemek hazırlıyoruz, çok paket var, soyduğumuz meyve ve sebzelerin kabukları var, kahve, çay atıklar var.

Sıfır atık felsefesini duyunca biz de mutfağımızı ona göre düzenlemek istedik. Tedarikçileri aradık ve malzeme ile ürünleri bize plastik paketsiz getirmelerini istedik. Alışverişe kendi poşet ve kutularımızla gitmeye başladık.

Restoranda çalışanlar sıfır atık felsefesinin beş ilkesine bağlı çalışıyor- gereksiz olandan kurtulmak, tüketimi azaltmak, çok defa kullanılabilecek ürünler seçmek, atıkları yeniden dönüşüme ve ayrıştırmaya yönelik çalışmayı öğrenmek gerekir.

Şimdilik %99 gereksiz şeylerden kurtulmayı başarıyorlar, çok az kalan atıkları ise ayrıştırarak atıyorlar. Aynı zamanda kağıt, peçete, biyolojik atıklar, kuru dal ve çiçek ile karıştırılarak taze toprak gübresine dönüştürülen bir atık kompost cihazı aldılar.

Blajka Dimitrova bu yılki amaçları arasında bir bahçe oluşturmanın olduğunu söyledi.

Bu yıl bahçe oluşturmak istiyoruz. Böylece devreyi kapatacağız ve kendimizin ürettiği toprak ve gübrelerle kendi sebzemizi üreteceğiz.

Yiyeceklerde sıfır atık ilkesine dayalı restoranın diğerlerinden farkı nedir?

Biz ürünlerin tamamını kullanmaya çalışıyoruz. Dünyada örneğin sebze meyve kabuklarından gurme yemekler sunan restoranlar var. Bizler ise patates ve kabağın kabuklarından cips hazırlıyoruz. Bir gün fazla gıda ürünü alıp, onu mutfakta kullanamadıysak, bir sonraki gün onu farklı bir yemeğin içine katıyoruz. Bugünden yarına kalan malzemeleri atmıyoruz.

 

BNR

Reklamlar