Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) konuşan Ulusal Bulaşıcı ve Parazitler Hastalıklar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Todor Kantardjiev, “Bulgaristan, sağlık sisteminin kızamık hastalığının yayılmasını engellemeyi başaran Avrupa’da tek ülke” diye kaydetti.

Prof. Dr. Kantardjiev, “Sırbistan’da kızamık vakaları arttı ve yılın başından beri hasta sayısı 4000’i aştı. Enfeksiyon en az 12 kurban aldı, hastalık yuvaları ise sınırımıza yakın mesafededir” diye izah etti.

Prof. Dr. Kantarjiev, hastalığın kuluçka döneminin 21 gün olduğunu, ancak hastalık riskinin ilk hafta en fazla olduğunu açıkladı.

Ulusal Bulaşıcı ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü,” Kuzey Yunanistan ve Makedonya’da da kızamık salgını var, uzmanlar bunun aşılama döneminin kısa olmasından kaynaklandığını söylüyor. Geçen yıl en çok kızamık vakası Romanya’da meydana geldi. Temiz hava özellikle önemlidir. Kendimizi güvende tutmak için birçok insanın olduğu kapalı alanlarda kalmamalıyız ve genç insanlarla ve çocuklarla temastan kaçınmalıyız. Bulgaristan’da bu yıl kızamık hastalığı sadece 17-18 yaşlarında bir kızda görüldü. Bu kız Yunanistan’dan geri dönmüştür” diye izah etti.

Ayrıca bir anne ve çocuğu İtalya’dan feribotla Yunanistan üzerinden seyahat ederken kızamık virüsü ile enfekte olmuşlar. Sınır noktasında bulunan bir sağlık ekibi onları bir bulaşıcı hastalıklar hastanesine götürmüştür.

Prof. Dr. Kantarjiev, “12 aylık olan tüm çocuklara kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı yaptırılması gerekir. Ülkemizde yapılması gereken diğer şey, özellikle Sırbistan, ya da Batı Avrupa olmak üzere yurt dışından geri döndükten sonra ilk haftada 1 yaş altı çocuklarla görüşülmemesidir” diye konuştu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar