Başsavcı Sotir Tsatsarov, Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO) kurulmasıyla ilgili bir konferansta şunları söyledi:” Avrupa Kamu Savcılığı’nın 2020’de ilk soruşturmalarını başlatması için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Biraz geri dönecek olursak, hepimiz 2009’dan bu yana Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girdiği ve onun 86. maddesinin Avrupa Kamu Savcılığı’nın oluşturulmasının temelini oluşturduğundan beri uzun bir zaman geçtiğini söyleyebiliriz. Şimdiye kadar gelinen yolun kolay kat edilmediği doğrudur, ancak şu anda bu savcılık ofisini çalışan bir kurum olarak inşa etme vakti gelmiştir. Başsavcı seçimi yapılması ve işleyişine ilişkin kurallar kabul edilmesi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri temsil eden savcıların atanması ve kurumun idari kapasitesinin oluşturulması bekleniyor”.

Tsatsarov, Avrupa Kamu Savcılığı’nın ortak çabalar sonucunda 2020 yılında ilk soruşturmalara başlamasının beklendiğini belirtti.

Başsavcı, “Güçlü, etkili ve bağımsız bir savcılık ofisi kurmak üzereyiz ve bunun ortak çabalarla sağlanacağına inanıyorum. Avrupa Komisyonu Adalet, Temel Haklar ve Birlik Vatandaşlığı Müdürü Francisco Fonseca Morillao’nun da belirttiği gibi “Bir elin nesi var, iki elin sesi var”. Çoktan el ele verdiğimizi söyleyebilirim ve şimdi hep birlikte ileriye doğru yürümeye devam etmeliyiz” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar