Raziye Cakr1 Raziye ÇAKIR

Son zamanlarda Bulgaristan’daki nüfus artışı ile ilgili basın yayın organında birçok makale yazıldı, tartışmalar yapıldı. Nüfustaki azalmanın önüne geçilmesi için çeşitli fikirler öne sürüldü, ancak neticede 09.09.1944 yılından sonra nüfus artışı ile ilgili hiçbir politikanın üretilmediğini belirtilerek en çok da Jivkov dönemi suçlandı. Bilindiği gibi 1989 yılından itibaren 1 milyon civarında Türk Türkiye’ye göç ettirilmiştir.

Yapılan araştırmalarda 1985 yılında doğum ile ölüm oranının eşitlendiği ve yirmi yıldan beri Bulgaristan’daki nüfusun azaldığı görülmektedir. Günümüzde nüfus artışı –5,7 ve hızla azalmaya devam etmektedir. Bulgaristan nüfusu yılda 45 bin kişi azalmaktadır. Bununla birlikte başka ülkelere yerleşenleri de hesaba kattığımızda nüfustaki azalma 70-80 binleri bulmaktadır.

Bulgarlar nüfustaki azalmanın önüne geçebilmek için doğum teşvik edilirken Bulgaristan dışındaki Bulgarların Bulgaristan’a yerleşmelerini sağlamak için de iyi çalışmaların yapılmaya başlanması gerektiğine dair basında çeşitli yorumlar yer almaktadır. Ancak 2007 yılından itibaren AB tam üyelik ile birlikte dışarıdaki Bulgarların AB kanunları nedeniyle zorlaşacağı belirtilmekte ve bir an önce hükümetin somut adımlar atması beklenmektedir.

Nüfustaki azalmaya paralel olarak köy ve kasabalarda da hızlı bir boşalma baş göstermiş ve binlerce köy ve kasaba hayalet yerlere dönüşmüştür.Yapılan araştırmalarda 1320 köyde yıllardan beri hiç doğum görülmezken, iki yüz nüfusun altındaki yerleşim yerlerinde yaş ortalaması 65’şin üzerindedir. Daha büyükçe yerleşim yerleri ise yaşlı bekarlarla dolu olduğu ve zamanlarını restoranlarda yarı ölü durumunda alkol alarak geçirdikleri gözlenmektedir. Şehirlerdeki çocuk sayısında ise yıllık 27 000 civarında azalma kaydettiği saptanmıştır.

Yakın zamana kadar köylerdeki nüfus azalıp şehir nüfusu artarken günümüzde hem şehirde  hem de köylerde nüfus azalmaktadır. 2003 yılı verilerine göre şehirlerde 5,441,700 kişi yanı nüfusun %69,8 yaşarken, köylerde ise 2,359,600 kişi yani nüfusun 30,2’i yaşamaktadır. Şu an 2016 yılı itibarı ile bunlar şehirlerdeçoğalmaya köylerde azalmaya devam etmekteler.

Bulgaristan’da Türklerin yaşadıkları bölgelerde 1989 yılında zorunlu göç neticesinde birçok yerleşim yeri tamamen boşaltılmıştı.

Sonuç olarak Bulgaristan’da tarımsal üretim hızla azalmaya başlamış ve tamamen çökme ile karşı karşıya kalınmıştır.

 

Reklamlar