Rafet0010

Bulgaristan Dernekleri Evlad-ı Fatihan Federasyonu ilk toplantısında konuşma metni.

  1. Son siyasi gelişmeler ışığında Bulgaristan’ın genel durumu.

–  Şu anda Bulgaristan Türklerinin durumu vahim. Bulgaristan’da yapılan seçimlerde Bulgar partilerin tamamı bizi dışlamış durumdalar ve buna cevap verecek bir mecalimiz yok.

–  Seçim sonuçları:

–  Acizliğimize bir bakalım bu seçimlerde bir Türk Cumhurbaşkanı adayı çıkartamamak bizim acizliğimizi gösteriyor.

–   Türkiye yaşayan göçmen kitlesi sürükleyici olması gerekir. maalesef Türkiye’de bulunan bir çok vatandaşımız kime oy vereceğini bilmiyor. Diğer taraftan da bir kısım STK yöneticileri düşmanlara (Bulgaristan’da bizim annelerimizin donlarını kesenlere, Türkçe konuşmalarımıza ceza kesenlere, Bulgar kökenini bulanlara, Bulgar usülüne göre mezarlıklara müziklerle gidenlere ) oy vermeleri için insanlarımızı yönlendirebiliyorlar.

 

  1. Bulgaristan’daki Türk-Müslüman toplumunun günümüzdeki durumu

–     Şu an itibarı ile Bulgaristan’da durumumuz vahim. Yok olmaya doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz. Kendi toplumumuzu savunmaktan aciz bir duruma gelmiş durumdayız. Tamamen algı yönetimlerine kendimizi kaptırmış ve onun etkisiyle paralize olmuş bir toplum haline gelmişiz.

 

  1. Özellikle 89 sonrası Türkiye haricinde bir ülkeye giden Bulgaristan Türkleri ve STK’larının durumu.

–  İşte bu konuda yeni bir çalışma yapabilmemiz için buraya toplanmış durumdayız. Bu çalışmaya 89 sonrası göç edenlerle başlamamızın nedeni bunlar bir toplum halinde hareket etmeye başlamışlardır. Eksik olan bu toplumun yönlendirebilecek merkezi olmaması. Bu nedenle HÖH etkisi altında kalmaktadırlar. Bizler buna yeni isimle Lobicilik diye hitap edeceğiz. Bu lobiciliği biz Bulgaristan dışından başlatmak zorundayız. Çünkü Bulgaristan’ın dışında bulunanların artık kendilerinde bir özgüven oluşmuş durumdadır. Bu konuda bu gün bir faaliyet planı oluşturalım ve ardından AB ülkelerinde veya herhangi bir ülkede öncelikle STK’larımızın tespitlerini yapalım ve orada bulunan kendi insanlarımızı pasif olanları da ayağa kaldırarak yepyeni bir oluşumun temellerini atalım. Gelecekte bu STK’ların birlikte hareket etmelerini sağlayabilmeliyiz.

 

  1. Türkiye’de Bulgaristan Türklerinin durumu:

–  Türkiye’de maalesef STK kurallarına uygun olanlar pek bulunamıyor. Halkımız STK’lara güvenmiyor çünkü halkımızı 26 yıldır kandırdık ve hala kandırmaya devam ediyoruz. İşte bu gün bu seçimlerde bir adayımızın olmaması bu STK’ların sorunudur. Hiç kimse bizim işimizi yapmayacak ve yapamaz. Türkiye’de derneklerimiz bu gün Bulgaristan konusunu Bulgaristanlı olmayanlardan öğrenmeye çalışmaktadırlar.

Yıllarca HÖH desteklendi. Peki neden bunu yapıyorlar? Kendileri de bilmiyorlar tek cevapları var Türkiye desteklediği içindir. Ankara’ya saygımız olacak amma Bulgaristan konusunu biz onlara söylemeliyiz, onlar bizi değil biz Ankarayı yönlendirmeliyiz. İnanın problemin ana kaynağı buradadır.  Türkiye’de bulunan Bulgaristan masalarında Bulgarca bilenler olmalıdır ve o bölgelerde yaşayan kişiler tercih edilmelidir. Bizden biri burada 24 saat çalışır yabancı biri 8 saat çalışır.

–  Türkiye’de STK’ların sayısı çok fakat faaliyetler pek yok, piknik ve eylence safhasında kalmışlar. Durumumuzu tespit etmek çok kolay. Kaç gazete, kaç TV bizden bahsediyor. Yeni bir seçim geçirdik Türk basınında ne kadar yer aldık. Neden 70-84-89 olaylarından bir filim çıkartamadık. İşte bunlar bizim hepimizin suçu. Kaç üniversite Bulgaristan ile ilgili tezler yaptırıyor neden yaptırılmıyor vsy. Yani kısacası biz Türkiye’de bile gündem dışında kalmışız. İşte bu nedenlerden dolayı yeni bir oluşuma ihtiyaç var bunun için biz buradayız.

 

  1. Bulgaristan Türklerinin sorunlarının halli yolunda STK’ların ortak hedef ve harekete yönlendirilmeleri konusunda Federasyon oluşturulması konusu.

Evet vaziyetimiz ortada, biz yeni bir oluşuma girmeliyiz. Nasıl hareket edelim ki, biz Bulgaristan Türkleri kendimize çeki düzen vermeliyiz ve kendi geleceğimize yön verebilmeliyiz.

Bu oluşumu başlatmalı gelecekle ilgili planlar yapmalıyız. Hedefler koymalıyız. Kısa -2023 – Orta-2050  ve uzun- 2071 vadeli planlar yapılması gerekir. Yani 2071 yılında nasıl bir Bulgaristan Türkü olmasını istersiniz Bulgaristan’da, Türkiye’de ve AB’de de. Evet burada herkes kendi fikrini söylesin söylesin ki yeni yolları birlikte oluşturalım.

2050 yılında nasıl görmek istiyorsunuz. Nasıl bir yol haritası çizilmeli. Bunu hep birlikte bu gün burada başlatalım. Ön çalışmalara başlayalım herkes fikrini söylesin. Kısa-Orta ve uzun vade projeksiyon hazırlansın.

Yeni yönetim oluşması yani geçici bir yönetim bu Federasyonu kurma çalışmaları için bir ekibin oluşturulması ve bu ekibe de başkan seçilmesi gerekir.

 

6.     Bu toplantıdan Bulgaristan Türklerinin yol haritasının belirlenmesi ve Federasyon çalışmaları ile ilgili görev dağılımı yapılması. 

federasyy

Resimdekiler soldan sağ; Erdal Karabaş, Nedim Akın, Halit Akay, Musa Vatansever, Mustafa Akın, Elif Güneş, İrfan Bozkurt, İbrahim KÖŞDERE, Mustafa Özsoy, Metin KARAN, Seydullah Halaç, Sali Mert, Rafet ULUTÜRK, Muharrem Terzi, Doc.Dr.Müjgan DENİZ, Halil Özgür, Rüstem Avcı, Güner Hakkı-Bulgaristan, Aydın Fidan, Alptekin Cevherli, Dr.Nedim BİRİNCİ

Reklamlar