Muravey Radev: 2017 bütçesi kabul edilirse  milletvekilleri “devletin omurgasını kırabilir”

bg-radev

Eski Maliye Baknı Muravey Radev

2017’de, bu yıl harcandığı kadar harcayalım. Bu öden az sayılmaz.

“Dünyanın gözlerimiz önünde patır patır çöktüğü duygusuyla yaşıyorum. Birleşik Amerika’da, İngiltere’de ve Avrupa’da siyasi bunalım var, şimdi bizde de somut boyutlarla başladı. Bu siyasi bunalım sanki kendiliğinden fışkırdı. “Dilim benim, düşmanım benim” gibi bir şeyler oldu. Bu bakıma Bulgaristan’da yeni bir bütçenin kabul edilmesi için bundan daha uygun olmayan zaman bulunamaz.

Üç temel neden yüzünden bu bütçe oylamaya sunulmamalıdır. Onaylanmamalıdır.

Bir. Meclis dökme bir durumdadır. Meclis içi düzen bozulmuştur.

İki. 2017 bütçesini hazırlayan hükümet istifa etmiştir. Bütçeyi savunan hükümet yok.

Üç. Gelecek hafta artık yeni seçim havasına gireceğiz. Bütçe seçim popülizmine kurban edilemez.

Vahşi bir popülizm ortamında herkes bir şeyler vaat ediyor ve bu gelişmeler ekonomik ortam için çok büyük riskler gizliyor.” – bu yorumu eski Maliye Bakanı M. Radev yaptı ve devamla şöyle dedi:

“Halka hizmet etmeleri gereken partiler ve milletvekilleri, yeniden seçilebilmeleri için her teklifi onaylamaya hazırdır. Maaşlara zam için 500 milyon, emekli maaşlarına zam için de 1 500 000 000 leva ayırmayı onaylamayı düşünüyorlar. Bu milliyetçilerin teklifidir. Hükümet bu öneriye hayır demiştir. Milyon, milyar levalar sanki gökten iniyor.  Çingeneler gibi elimizde cüzdanımızda ne varsa harcayıp dağıtıp ardından köçek oynamaya kalkacağız. Mecliste, çok tehlikeler gizleyen ve bir an gelip devletin omurgasını kırabilecek olan gidişe ve bunu savunan vahşi popülizme karşı koyacak güç yok. Cennet yolu boş vaatlerle döşelidir. Büyük partiler popülizmden vaz geçip akıllarını başlarına toplayıp gerçek duruma dönmelidir.”

İvan Kostov hükümetinde Maliye Bakanı olan M. Radev şu uyarılarda bulundu:

“”Sen bana, ben sana” ilkesine göre çalışan, toplanması zor olmayan meclis çoğunluğu oylarıyla hatta % 10 olan vergilendirmeyi de kaldırılabilir, her şey yapılabilir. Bu işlerden yarın sorumlu olacak kimseler olmayacak. Bu bütçe onaylanmamalıdır. Yapılacak yanlışlar yıllar içinde defalarca çoğalacak ve çiğ gibi olunca, devlet çökecektir. 1997’de bunu yaşadık. Durum benzerdi. Geçici hükümet bütçesini onaylamak kimsenin aklına gelmemişti. Biz o zaman 2 ayda Bulgaristan’ı bataklıktan çıkarabildik. Bütçe kabul edilmezse, yasalar göre, 2017’de bu yıl harcadığımız kadar harcamakla yetineceğiz.”

Reklamlar