Neriman ERALP KAYONCUOĞLU

Konu:  “Bulgaristan dernekleri Evlad-ı Fatihan” çatısında birleşiyor

federasyy

Parçalanmamak, mahvolmamak, mutlaka başarmak için birlikte mücadele etmeliyiz.

Bulgaristan’daki yakınlarımızdan sonra Türkiye’deki soydaşlarımızı da parçalayıp siyaset oyuncağı haline getirdiler. Ana-vatanımızda sandık başında anadilimizde konuşma yasağı ve sandık sayısı gibi utanç verici yasalar dayattılar. Sinsi hedefli tedbirlerle çifte vatandaşlığımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Zaman, bu sinsi planları suya düşürme zamanıdır. Aynı fikir ve duygularla donanmış tüm göçmen kardeşlerimizi sımsıkı birleşmeye çağırıyoruz.

Türkiye çapında bütün göçmen derneklerimizi sarsılmaz ve yenilmez bir inançla “BULGARİSTAN DERNEKLERİ” FEDERASYONU kurmaya davet ediyoruz.

Bu amaçla Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK girişimiyle İstanbul’da çağrılan ilk toplantı gerçekleşti. Göçmen merkezlerinden 60 KİŞİLİK, gönüllü eylemci, aydın katıldı.

Ulusal federasyonda birleşme fikrine büyük sayıda eski siyasetçi, bürokrat, öğretmen, serbest meslek sahibi, doktor, mühendis ve sanatçı destek verdi.

İlk buluşmanın gerekçesi şöyle açıklandı:

Kovulmamızdan bu yana 27 yıl geçmiş olmasına rağmen, sökülüp eritilemeyen komünist totaliter zulüm rejimi maske değiştirmiş yaşıyor. Bulgaristan’ı vatan seçen kardeşlerimiz, Jivkov yönetiminin icadı olan, adına asimilasyon siyaseti denen büyük belanın yükü altında bugün de kıvranıp duruyor. Ejderhanın kolları Türkiye’mize de uzanmaya başladı.

Demokrasiyi hayata çağırması gereken Bulgar ırkı, olabilir ya, belki de, başka bir devlet düzeni kurmaya istidası ve takati olmadığından yerinde sayıyor.

Talih gereği, vatan toprağımızda iki medeniyet birlikte yaşamaya mecburken, 138 yıldan beri aralarında amansız ve acımasız şiddeti tırmanan bir kavga sürüp gidiyor. Bu boğuşmada yoruldukça kaçtık, düşmana teslim olan hain oldu, parçalandık ve son çeyrek asır ipleri elden kaçırdık.

Hasımlarımla “bizimkilerin” kemikleştirdiği temsil ve yönetim biçimi hepimizi bezdirdi, birbirimize düşürdü, parçalandık, ufalandık.

Bizi göçe zorlayan, sonu görülmeyen bu anlamsız kavgada HÖH liderleri düşman saflarında yer aldı, yalnız davamızı değil, var oluşumuzu da hedefsiz ve anlamsız kıldı.

Mahvolmamak için mücadele etmek zorundayız. Güç kaynağımız birleşebilmemizde-dir.

Son hedefimizde ödün vermeden uzlaşmak, herkese eşit adalet ve vatan toprağında birlikte yaşamak, varken.

“Bulgaristan dernekleri” Federasyonunda birleşme yolunda bizi şahlandıran, bir de 1990 yılından 2005 yılına kadar sesi soluğu çıkmayan Bulgar sıra dışı milliyetçi güçlerin, hele de son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birleşerek hortlaması ve oyların % 15’ini alması oldu.

Türk Müslüman ve sığınmacı düşmanlığı ile fışkıran, Avrupa Birliği Genel Kurulunca “faşist” olarak nitelenen bu siyasi ırkçı akımın ayak sesleri Çarlık faşizminden ve komünist ırkçılıktan çok daha sert gelirken, tüm Türkleri Bulgar siyasi hayatından tamamen dışlamayı hedefliyor.

Bu koşullarda “Bulgaristan dernekleri” Federasyonunda örgütlenip Bulgaristan demokratik kamuoyu yanında yer almamız zorunlu olmuştur.

BULTÜRK öncülüğünde önümüzdeki bir ay içinde kurulma aşamasına getirildikten sonra durum değerlendirmesi amaçlı bir ön toplantı daha düzenlenecektir. Halen kurultay hazırlıklarını, kurucu toplantıda “Bulgaristan dernekleri” Federasyonu Geçici olarak BULTÜRK Derneği çatısı altında yürütmeye karar verilmiştir.

Hazırlık komisyonunda BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk, Yönetim Kurulu Üyesi Orhan ÇAKIR

Deneyimli bir siyaset adamı İbrahim Köşdere ve yine deneyimli belediyeci olan eski Haracı Belediye Başkanı Metin Karan, İstanbul Siyasal mezunlarından Erdal Karabaş ve Alptekin Cevherli,

İstanbul Üniversitesinde Doç. Dr. Müjgan Deniz; Doc.Dr. Hasine Şen,

Dr. Nedim Birinci, Musa Vatansever, Nedim Akın, Aydın Fidan, Mustafa Akgün, Ekrem Süzen, Rüstem AVCI, Neriman, Eralp Kalyoncuoğlu yer aldılar.

Bulgaristan Türkleri Evlad-ı Fatihan Platformu Geçici Başkanlığa Orhan ÇAKIR getirilmiştir.

***

Bulgaristan Türkleri Ulusal Federasyonu hakkında daha geniş ve ayrıntılı bilgi için BULTÜRK ve BGSAM yayınlarını izleyebilirsiniz.

federasyy“Bulgaristan dernekleri Evlad-ı Fatinah” ilk toplantısından

Reklamlar