Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksandır Manolev’in, “Modern İşletmeler Önündeki Dijital Dönüşüm Zorlukları” konulu tartışma toplantısında yaptığı konuşmada, “Bulgaristan, 2018’in ilk sekiz ayında yaklaşık 18 milyar avro değerinde mal ve ürün ihraç etti” dediği kaydedildi.

Toplantı, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası ve Ulusal İşletmeler Ağı Derneği tarafından organize edildi. Toplantıda Dijital Ekonomi ve Dijital Toplumdan Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Maria Gabriel, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tsvetan Simeonov ve Ulusal İşletmeler Ağı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Desislava İvanova da yer aldılar.

Manolev,”Küçük ve orta ölçekli işletmeleri dijitalleştirmek ve e-ticaretin payını artırmaktan başka Bulgaristan’ın ihracatını desteklemek için daha kolay ve daha erişilebilir bir araç yoktur” diye belirtti. Bakan Yardımcısı’nın ifadelerine göre bu, inovasyonun ve üretimin modernleştirilmesi kadar merkezi bir konu olmayabilir, fakat hiçbir şekilde küçümsenmemelidir. Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı, iş dünyası, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında küresel liderlerle aktif olarak ortaklık yapmaya çalışıyor.

Bakan Yardımcısı, Google ile ortak organize edilen dijital okuryazarlık konusunda 26 000’den fazla kişinin eğitildiği ortak eğitimleri örnek gösterdi. Manolev,” Bulgaristan’da küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve yeni şirketleri hedef alacak eBay ile bir eğitim programı başlattık” diye bildirdi.

Manolev’in sunduğu istatiksel verilere göre son 10 yılda Rekabetçilik ve İnovasyon ve Rekabetçilik operasyonel programları ile küçük ve orta ölçekli işletmelere destek olarak 1 milyar avrodan fazla yatırım yapılmıştır.

Manolev,”Bu fonların büyük bir kısmı, kesinlikle inovasyonların ve teknolojik çözümlerin uygulanması için öngörülmüştür” diye kaydetti. Bakan Yardımcısı, ayrıca ülkemizin bileşenlerden yazılım ürünlerine kadar tüm sektörün katma değerinin 1,4 milyar avrodan fazla olduğunu ve 2016 yılında % 22 oranında arttığını vurgulayarak ülkemizin sahip olduğu avantajlara da dikkat çekti. Eurostat verilerine göre sektörde yaklaşık 65 000 kişi uzman olarak çalışmaktadır ve her yıl Bulgaristan’daki yüksek öğrenim kurumlarında 4 000’den fazla öğrenci bu tür uzmanlık alanlarındaki eğitimini tamamlamaktadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar