Başbakan Boyko Borisov, dün akşam Fas başkent Rabat’ta verdiği konferansta, “Küresel bir anlaşma, Avrupa’da göç sorununu çözmeye yardımcı olabilir” diye kaydetti.

Borisov, göçmenlerin kıtaya nasıl girmeleri gerektiğini de açıkladı. Başbakan, şu ifadeleri kullandı:”Sınır kontrol noktalarına buyursunlar, parmak izi alınacak, terör örgütlerine, gruplarla veya olaylarıyla bağlantılı olup olmadığı, sağlık sigorta durumu kontrol edilecek ve ancak o zaman savaştan kaçtığı için sığınmacı olduğunu söyleyebilirler. Artık böyle bir durumda biz onları kabul etmeye mecburuz. Ama ekonomik açıdan daha iyi bir hayat arayışında olanlar. Burada Avrupa liderleri arasındaki ana tartışma konumuza geldik-buna mecbur muyuz, değil miyiz? Bu çok büyük bir zorluk ve bitmiş değil, ancak küresel bir anlaşma ile çözülebilir. Fas’ta 10 gün sonra böyle bir anlaşma hakkında Birleşmiş Milletler toplantısı olacak. Savaş ve doğal afetten kimin kaçtığı belli olsun, o zaman insan olan insan ona yardım etmeli. Fakat ekonomik göçmen, istendiği yerde, ona ihtiyaç duyulan bir yerde olabilmesi için başka bir prosedürden geçmek zorundadır”.

Boyko Borisov, dünkü Fas’ta bulunduğu resmi temaslarda Afrika’dan 40 milyon göçmenin, Balkan güzergahını kullanarak Avrupa’ya doğru yola koyulabileceğinin anlaşıldığını da sözlerine ekledi.

Borisov, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasındaki krize de değindi. Başbakan, şunları söyledi:” Balkanlar’da birçok kez olduğu gibi bizim dediğimiz gibi, fındık kabuğunu doldurmayacak birşey, Karadeniz’de ve bölgede korkunç bir çatışmaya neden olabilir. Bugün Angela Merkel de olduğu gibi Avrupalı liderlerinin çoğunun çatışma konusunda çok endişe duyduğuna seviniyorum. İnanın bana, bu bölgede eski Yugoslavya’daki olaylar tekrarlanabilir. Ekonomik, mali, politik ve birikmiş nefret olmak üzere kesinlikle ön koşulların hepsi var”. Bu yüzden Borisov, bir kez daha diyalog çağrısında bulundu.

Bulgaristan heyetinin resmi ziyareti, bugün Bulgaristan ile Fas arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın imzalanmasıyla devam edecek.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar