43. Millet Meclisinde çoğunluk anahtar önem taşıyan sektörlerde reform çabalarını sürdürüyor. Artık somut neticeler de var denilebilir. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev bir ay boyunca parlamenter partilerle yürüttüğü siyasi danışmalar ayı sona erdi ve GERB yönetimiyle istişarelerden sonra Plevneliev bu değerlendirmeyi yaptı. İktidar parti bu yıl içinde en büyük ağırlığı “Güvenlik” sektöründeki reformlara verecek. Devlet Başkanı ve GERB meclis grubu, seçim yasasında son anda değişiklik yapılmaması için anlaştı. Seçim kanununda olası değişikliklerin çok ciddi inceleme sonrası yapılması gerekiyor, denildi. Bu son baharda yerel seçimlerle beraber, seçim mevzuatında ve seçim sisteminde değişiklik için Plevneliev yerel seçimle beraber halk oylaması da teklif ediyor. GERB ile müsteşarelerde bu sorun da ele alındı.

Cumhurbaşkanının BSP grubuyla görüşmesinde ise, sosyalistler, dört bankadan toplam 8 milyar borç çekme kararının mali istikrar için riskler taşıdığını öne sürdüler. Sol parti ayrıca, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların ülkemizi tehdit ettiğini öne sürdü ve zarar gören Bulgar işletmelerin telafi mekanizmaları bulunmasını istediler.

DPS-Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin Cumhurbaşkanı ile istişarelerinde parti AB ve NATO’da formalite icabı üyeliğimizin, gerçek ve somut üyeliğe geçmesi gerektiği vurgulandı.

“Bulgaristan vatandaşları bu üyeliğin getirdiği sonuçları hayatında hissetmelidir”, denildi. “Güvenlik” ve “Adalet” alanındaki reformlar, Bulgar devletinin diğer sektörlerindeki başarıyı çizecek anahtar alanlardır. Reformcu Blok ile danışmalarda taraflar bu konu üzerine odaklandı. Yerel seçimlerde oy ticareti ve satın oy uygulamasının önünü kesmek için, seçim listelerindeki kayıtların yoğunluğu ve vatandaşların aktif katılıma işaret edildi.

Vatansever Cephe milliyetçileri ise, sonbaharda yerel seçimlerde oy kullanımın mecburi olmasını teklif ettiler. Vatanseverler, gereken yasal düzenlemeleri meclise sunacaklarını belirttiler.

Bulgar Demokratik Birliği, referandumlar yasasının tartışılmasını istedi. ABV partisi ise, Anayasal değişiklikle cumhurbaşkanı yetkilerinin arttırılmasını teklif etti. Cumhurbaşkanın referandum düzenleme yetkisinin daha faal olması teklif edildi. Ataka partisi istişare toplantısına katılmadı.

Reklamlar