Bulgaristan’dan zorunlu göçün 25. yılında Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde bir forum düzenledi.
Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ ) ile Büyükşehir Belediyesi’nin paydaş olarak desteklediği forumda, Türkiye ve yurt dışından akademisyenler, araştırmacılar ve göçü bizzat yaşayan çok sayıda katılımcı yer aldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mümin Ceyhan ve Bal-Göç Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan’ın açılış konuşmaları ile başlayan forumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Mevsim yaptı. Foruma katılanlar, göçün uluslararası ilişkiler boyutu, sivil toplum yönü, Bulgaristan hükümetlerinin Türk azınlık üzerindeki politik uygulamaları, edebi boyutu ve 1989 göçünün Bursa basınında yansımalarını ele aldı.

ASİMİLASYON DEVAM EDİYOR

Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu (BRGK) Genel Başkan Yardımcısı Zülkef Yeşilbahçe Bulgaristan’da yaşayan Türkler üzerinde asimilasyon politikalarının devam ettiğini söyledi. Yeşilbahçe, “Bundan 15-20 yıl öncesine kadar Bulgaristan’da Türkçe eğitim gören Türk çocukların sayısı yüz binlerle ifade edilirken bugün bu rakam on bin civarında. Bu da asimilasyon politikasının devam ettiğini en dikkat çekici örneğidir.” dedi.

“Nilüfer Belediyesi Sözlü Tarih ve Araştırma Projesi” kapsamında hazırlanan göç konulu belgesel gösterimi büyük ilgi topladı. Göçün psikolojik ve soyolojik boyutlarını göçmenlerin anlatıları ile aktaran belgeselin ardından katılımcılar bildirilerini sundu. Etkinlik kapsamında ayrıca Muhittin Tüylüce koleksiyonuna ait göç fotoğrafları ile Zülkef Yeşilbahç’nin derlediği gazete küpürlerinden oluşan bir sergi izlenime sunuldu.

Reklamlar