Bulgaristan’da 1989 yılından önce totaliter rejime direnerek demokrasi ve insan haklarını savunan 23 kişiye devlet nişanı verildi. Nişana layık görülen 23 kişi arasında 3 de Türk kökenli bulunuyor. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in nişana layık gördüğü 23 kişiden 12’si hayatta olmadıkları ortaya çıktı. Söz konusu kişilerin nişanlarını yakınlarına takdim edildi.
Türk kökenli Zeynep Keleş ve Sabri İskender bizzat ödüllerini Cumhurbaşkanı’nın elinden alırken, merhum Nuri Adalı’nın nişanı oğlu Turgut Adalı’ya takdim edildi.

Bulgaristan’ın Nelson Mandela’sı olarak görülen Nuri Adalı, ülkedeki Türklerin haklarını savunduğu için hayatının 23 yılını hapislerde geçirdi. Belene Kampı’nda en uzun süreli hapis yatan Adalı, 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutuldu. Adalı, 2004 yılında hayata gözlerini yumdu.

Sabri İskender ise, 1988 yılında İnsan Hakları Koruma Demokratik Ligi’ni kuruculardan biri. Legal olarak devlet terörüne karşı çıkan İskender, dönemin diktatör Todor Jivkov’a mektup göndermişti.
Zeynep Keleş de 1988 yılında Bağımsız İnsan Hakları Koruma Derneği’ne üye oldu. Şimdi Ankara Gazi Üniversitesi’nde eğitim görevlisi olarak çalışıyor.

Nişana layık görülenler arasında ülkede 1980’li yıllarda ilk protesto gösterilerini yapan Rusçuklu kadın grubu da yer alıyor. Romanya’daki fabrikaların zehirli gaz çıkarması sonucu etkilenen Rusçuk halkı şehrin çevresini koruma adına ayaklanmıştı.

Bulgaristan’ın komünizmin çöküşünün 25’inci yıl dönümünü kutlamalar çerçevesinde yapılan nişan töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Plevneliev, 25 yıl önce Bulgaristan halkının 45 yıl Moskova’nın gölgesinde baskı gördüğü ifade etti.

Komünizmin kontrolü altındaki baskıya rağmen insan hakları ve özgürlük için cesurca mücadele edenleri tebrik ederen Plevneliev, “Sizler, hiçbir siyasi sistemin zorla ve terör estirerek Bulgaristan halkının manevi gücünü ve özgürlük ruhunu kıramayacağını ispatısınız.” dedi.

Reklamlar