Portekizli Miguel Falcão: Bulgar folkloru benim kimliğimin bir parçasıdır.

“Folklorunuzu başka bir şey yerine tercih etmedim ve müzikte ilgilendiğim diğer tarzlardan da vazgeçmedim. Ancak Bulgar halk müziğini duyduğum anda çok güçlü bir biçimde bu müziği kimliğimin bir parçası olarak hissettim” diyor Portekizli Miguel Falcão.

Miguel Falcão Ağustos ayında Bulgaristan’da bulunarak BNR Halk Müziği Orkestrası’nda solist, besteci ve aynı zamanda Sofya “Sveti Kliment Ohridski” Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve ünlü gıdulgacılarımızdan biri olan Angel Dobrev’den bir dizi ders aldı.

Miguel, fizik mühendisi ve Universidade de Coimbra’da araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve Conservatório de Música de Coimbra okulu kontrbas bölümünden mezun. Miguel, bilim faaliyetleri ile birlikte, bast gitarist olarak farklı müzik gruplarında da yer alıyor. Gıdulga hayatına daha sonraları giriyor, ilk “Bulgar aşkı” ise “Misteriyata na bılgarskite glasove” oluyor.

Miguel Falcão anlatıyor: “Geçen asrın 80’li yüzyıllarında İsviçreli yapımcı Marcel Cellier tarafından “Misteriyata na Bılgarskite glasove” grubunun vinil plak koleksiyonu çıkarıldı. Metni anlamıyordum, verdiği mesajın çok daha üstün olduğunu hissediyordum. Seslerin güzelliğinden ve gücünden etkilendim. Bu, Bulgar folklorüne ilk dokunuşum oldu. Ardından ikinci, üçüncü plak geldi ve böyle devam etti. Daha sonraları “internet çağı” başladığında, Bulgar folklorune daha fazla vakit ayırmaya başladım. 2010 yılında Koprivştitsa’da büyük folklor şenliğine katıldım, bir Bulgar arkadaşım beni halk müziğinizin bazı özellikleri ile tanıştırdı. Portekizli bir radyo kanalından BNR Halk Müziği Orkestrası’nı duydum. Bulgar ezgisini hemen tanıdım, ancak bu tınıyı hiçbir yerde duymamıştım. You Tube üzerinden orkestrayı ve enstrümanları gördüm. Benim için harika bir keşif oldu. Yaylı çalgı olarak gıdulganın bas gitara daha yakın olduğuna karar verdim ve bu harika orkestrasın solistleri arasında bir öğretmen aramaya kararı aldım. Angel Dobrev sayesinde gıdulkanın inceliklerini öğrenmeye başladım ve bunun benim enstrümanın olduğunu hissettim.

Reklamlar