Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Ulusal Konseyi, BSP Genel Başkanı Korneliya Ninova’nın sol görüşlü partilere mensup milletvekillerinin Meclis oturumlarına katılmamasına ilişkin önerisini destekledi. Öneri, 3 ret ve 33 çekimser oya karşı 74 oyla kabul edildi.

Dün yapılan BSP Ulusal Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Ninova, BSP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmamasını gerektirdiği yönünde birkaç argüman ortaya koydu. Meclise olan güvenin yüzde 8 oranında olduğunu kaydeden Ninova, “Orada Bulgaristan vatandaşlarının hayatını iyileştiren kanunlar kabul edileceğine şirketler ve oligarhlar lehine lobicilik yapılıyor ve partilerin menfaatine hizmet eden gizli anlaşmalar yapılıyor. Bu tür anlaşmalarla ve bu tür bir yasa koyunculukla bizim işimiz yok” diye belirtti.

BSP lideri, kendi deyişiyle BSP’nin dışındaki Mecliste çoğunluğa sahip partilere şu şartların konulmasını önerdi: yeni bir Merkez Seçim Komisyonu (MSK) seçilmesi, 14 Şubat akşamı geç saatlerde kabul edilen utanç verici ve ayıp Seçim Kanunu’ndaki değişikliklerin iptal edilmesi, Parlamento seçimlerinde tercihli oy sisteminin uygulanması için oy seviyesinin eski seviyesine döndürülmesi, seçimlerde oy kullanma makinesi ile oy kullanılmasının yeniden tartışmaya açılması ve her bir Bulgaristan vatandaşının MSK ve başka seçim komisyonlarının kararlarına Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde itiraz edebilme hakkının geri verilmesi. Ninova, şu ifadeleri kullandı: ”Bizim şartlarımız bunlar. Desteğinizi talep ediyoruz. Bulgaristan için önemli bir anı yaşıyoruz. Partileri ilgilendiren bu kararlardan dolayı büyük memnuniyetsizlik var. Bu kararlar devleti, devletçiliği, hukukun üstünlüğünü ve her bir insanın haklarını ilgilendiriyor” diye belirtti.

Ninova, BSP’nin devlet bütçesi ve kanun tasarıları olmak üzere alternatif sunduğunu, ancak hiçbir teklifinin kabul edilmediğini söyledi. BSP lideri, ”Meclis, politikalara ilişkin tartışmaların yapıldığı bir yerden ziyade skandal yaratan tartışmaların ve hakaret dolu sözlerin havada uçuştuğu bir yer haline gelmiştir. Bu durum milletvekillerinden başka tüm Bulgaristan halkını aşağılamaktadır” dedi.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Milletvekili Spas Gırnevski, BSP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmamasına ilişkin kararı, Mayıs ayında yapılacak Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimlerini kast ederek, BSP’nin kazanamayacağı seçimlerden önce çaresiz bir hamle olarak nitelendirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar