Kırcaali şehrinde Trakya Bulvarı’nda bulunan KRIG Sanat Galerisi’nin girişi yanına yerleştirilen 5 yıl önce vefat eden Cimi lakabıyla bilinen ünlü Kırcaalili ressam Cemal Emurlov konulu büstünün açılışı yapıldı. 15 Şubat 2019 Cuma günü düzenlenen açılış töreninde Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva, Kırcaali Valisi Nikola Çanev, Kırcaali Belediye Meclis Başkanı Raif Mustafa, Belediye Başkan Yardımcısı Veselina Tihomirova, ressamın ailesi, Cimi’nin meslektaşları olan birçok ressam ve dostları hazır bulundular. Büstü yapan heykeltıraş Emil Pençev’dir.

Emurlov’un büstünün açılışından sonra özel koleksiyonlar içerisinde yer alan şimdiye kadar hiçbir yerde sergilenmemiş ressamın tablolarını görmek isteyenlere KRIG Sanat Galesi dar geldi.

Geçen yıl inisiyatif alan Cimi’nin dostları, onun anısına hak ettiği bir saygı ifadesi olarak büstün yapılması için gereken maddi desteğin toplanmasına başladılar. Kampanya, onlarca Kırcaalili vatandaş ve şirket tarafından desteklendi. Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis de inisiyatifi destekledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Veselina Tihomirova törende yaptığı konuşmasında, “Cimi, umarım yanımızdasın! Eserlerin ve şahsiyetin, Kırcaali’nin kültürel hayatının ayrılmaz bir parçası ve seni ve eserlerini bizden sonra gelen nesiller de unutmayacak” diye ifade etti.

Cemal Emurlov’un Kırcaali’nin Fahri Vatandaşı olduğunu ve belediyenin yenilenen armasının da onun çalışması olduğunu anımsatan Belediye Başkan Yardımcısı, “Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Rodop Renkleri Çocuk Resim Yarışması, Kırcaali Belediyesi, Vladimir Dimitrov Maystora Lisesi ve Kırcaali Birleşik Çocuk Kompleksi (ODK) tarafından Cimi’nin anısına organize edilmektedir. Yarışmanın amacı, Kırcaali’den resim alanında yetenekli çocukların keşfedilmesi ve teşvik edilmesidir. Kırcaali Belediyesi, Cemal Emurlov büstünün Yapılması İçin İnisiyatif Komitesi’ni destekledi. Büstün yerleştirildiği yerin belirlenmesine de yardımcı olduk. Cemal Emurlov gibi bir hemşehrimiz olduğundan şeref duymaktayız” dedi.

Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva da bir konuşma yaptı. Kırcaali Milletvekili,” O kozmopolit bir şahsiyetti, ama çok doğal ve mütevaziydi, karizmatik ve dostları ve ailesi tarafından sevilen biriydi ve onlar için yeri doldurulamaz. O, gelecek nesillerin yeretişmesinde bizim meşalemiz. Anısı karşısında saygıyla eğiliyorum, onu her zaman olduğu gibi karizmatik, doğal haliyle, harika bir espri anlayışıyla ve kendi kendiyle dalga geçebilen biri olarak hatırlayalım” diye ifade etti.

Kırcaali Ressamlar Derneği Başkanı Vladimir Çukiç, “Cimi, Sofya’ya da yerleşebilirdi, ancak Kırcaali’yi seçti. Çünkü “Ben Kırcaali’nin dışında başka bir yerde bir haftadan fazla kalamıyorum” derdi. Hatta atölye çalışmaları için Paris’e gitme imkanına sahip iken bile onun cevabı hayır idi” diye anlattı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar