Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Genel Başkanı Korneliya Ninova, Ulusal Köy Muhtarları Birliği’nin düzenlendiği çalışma toplantısında yaptığı konuşmada, “BSP Meclis Grubu, ortaya koyduğumuz dört koşulun kabul edilmesi halinde tekrar Meclis çalışmalarına katılacak” diye açıkladı.

Ninova, ”BSP’nin, Meclis çalışmalarına katılmama kararı alınmasının nedeni, orada ülkenin kanunları çiğneniyor, siyasi ve insan haklarına saldırılıyor, tercihli oy kullanma hakkı ve yeni Merkez Seçim Komisyonu (MSK) seçme hakkı söz konusudur” diye kaydetti.

BSP, küçük yerleşim yerlerinin finanse edilmesi ile ilgili sorunun çözülmesi için de ısrar edecek. Ninova, “Bu, yukarıdan aşağıya doğru giden yerel yönetimlere yönelik karışık bir bütçe politikası modelidir. İlk önce bütçe prosedürü dışında Bakanlar Kurulu kararnamesiyle Başbakan Boyko Borisov’un kararıyla milyonlarca levalık kaynak dağılımı yapılıyor. Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin yönettiği belediyelere giden halkın ödediği vergilerden toplanan paraların dağılımı böyle yapılıyor” diye sözlerine ekledi.

Ninova, ”Bu kararnamelerle geçen yıl 1 300 000 kişi nüfusu bulunan 88 belediyeye bir leva bile sağlanmadı. Bu aşağıya da taşınan karışık bir model ve belediye başkanları küçük yerleşim yerlerine kaynak ayırmıyorlar. Böylece bu yerleşim yerlerinin sakinleri yollardan, içme suyu şebekelerinden ve iyi koşullarda yaşamak için her şeyden mahrum bırakılıyor. Bu yüzden kanunlarda değişiklik yapılması lazım ki belediye başkanları küçük yerleşim yerlerini yöneten muhtarlıklara delege edilen işlerin yapılması için bütçe sağlamalıdırlar” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar