Başbakan Boyko Borisov, Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov ve Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında Tarımsal İşbirliğinin Desteklenmesi Merkezi Müdürü Vasil Gelev’in Çin ile imzaladığı Bulgaristan’ın üç yıl içinde Çin’e toplam 640 ton safran soğanı ihracatına yönelik anlaşmasına destek veriyor.

Bir ay önce Bulgaristan’dan bir heyetin Çin’i ziyareti sırasında Xiaoshan Eyaleti’nde bulunan Hangzhou şehrinde imzalanan sözleşme Çin tarafından Tarım, Bilim ve Teknoloji İçin Zhejiang Jantyen Şirketi tarafından desteklendi.

Gelev, Dubrovnik’te düzenlenen 8. Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Toplantısı kapsamında Borisov’un Çin Devlet Konseyi Başkanı Li Keqiang ile görüşmesinde anlaşmaya da değinildiğini belirtti. Burada Doğu Avrupa ülkelerinin liderleri Çin Halk Cumhuriyeti ile olan işbirliklerini konuştu.

Velev, “Yapılan toplantı kapsamında merkezimiz tarafından gerçekleştirilen tüm projeler, safran projesi dahi büyük övgü aldı. Başbakan’ın safran soğanının ihracatına yönelik projeyi desteklediğini aktaran Gelev,”Devlet taahhütte bulundu ve bu, projenin uygulanacağının garantisidir” dedi. Gelev, Çin ile e-ticaretin çok umut verici olduğunu söyledi.

Gelev, şu anda devletin safran soğanlarının Bulgaristan şartlarında kalite göstergelerinin değerlendirilmesi ve analizi için deneysel alanlar sağlayacağını belirtti. Bu denemeler, Filibe kentine yakın mesafede bulunan Çin ile Doğu Avrupa arasındaki tarımda işbirliği için gösteri alanında yapılacak. Bu, gösteri alanı Dubrovnik’te safran dahil çay, otlar ve şifalı bitkiler gibi özel plantasyonların geliştirilmesi için 17 ülkenin başbakanları tarafından ana hatlarıyla belirtilen kılavuz doğrultusunda oluşturuldu.

Gelev, mayıs ayında Çin’e toplam 640 ton safran soğanı ihraç etmeye yönelik anlaşmayı imzalayan Çin şirketinin katılımı ile büyük bir toplantı yapılacağını bildirdi. Filibe Ziraat ve Tarım Üniversitesi, gelecek hafta deneysel çalışmalara başlayacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar