Başbakan Boyko Borissov, Priştine’de Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik yıllarca geciktirilen anlaşma konusuyla ilgili, ”Sadece bu anlaşmayı yapmazsanız, ne Kosova’nın, ne de Sırbistan’ın AB’yi görmeyeceğini söyleyebilirim” diye belirtti.

Borisov, Balkan ülkelerine tavsiyelerde bulunma yetkisine sahip olmadığını, ancak bir deneyimi onlarla paylaşabileceğini de sözlerine ekledi. Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile iki ülke arasında İyi Komşuluk Anlaşması konusunda yürütülen müzakerelerle ilgili deneyimini paylaşan Borisov, “Liderler bir masaya oturup, birkaç günlüğüne odaya kapansınlar ve bir çözüm bulsunlar” diye tavsiye etti.

Borisov, Yugoslavya’da yaşanan savaşların yaralarının henüz taze olduğunu, ancak 17 Mayıs’ta Sofya’da yapılacak AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nde siyasi elitlerin bu konuda ilerlediklerini göstermeleri gerektiğini söyledi.

Başbakan,” AB, sorunları olmayan ülkeleri kabul edip, liderlerinin savaş yapmadan devletleri yöneteceklerini bilmek istiyor. Önceki alternatif paramiliter oluşumları da gördük…Balkanlar için bu korkunç döneme geri dönmek istemiyorum. Bencilliliği unutun! Bir ülkenin bencilliği Balkanlar’daki tüm ülkelerde felakete neden olabilir” diye ekledi.

Borisov, Kosova ile Yunanistan arasındaki sorunun çözüleceği yönündeki umudunu dile getirdi. Borisov,”Yunanistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. AB’nin Balkanlara değil, Balkanlar AB’ye uymalıdır” dedi.

Borisov’un ifadesine göre, Balkanlar’daki ilişkilerin normalleştirilmesi için Rusya ve Türkiye arasındaki bölgeye etki eden ilişkilerin normalleşmesi gerekiyor.

Taçi, Kosova’yı tanıması için Rusya ile müzakere ettiklerini söyledi. Kosova Cumhurbaşkanı, ziyareti ve bölgeye gösterdiği ilgiden dolayı Borisov’a teşekkür etti.

Taçi, “Ülkemizin entegrasyonu tek yoldur. Kosova, AB ve NATO’nun bir parçası olmak zorundadır. Güneydoğu Avrupa’nın tamamı, AB’nin bir parçası haline geldiğinde AB tamamlanmış olacaktır. Bu, barış, istikrar ve vatandaşların refahını artıracağı anlamına gelir” dedi. Kosova Cumhurbaşkanı, Kosova’nın sadece Sırbistan ile diyalogu sürdürmekle kalmayacağını, aynı zamanda barış ve istikrar sürecini de yürüteceğini sözlerine ekledi.

Borisov ve Taçi, bütün Balkan ülkelerini birbirine bağlayacak AB fonlarıyla finanse edilen altyapı koridorlarının inşasından da bahsetti. Kosova, Tiran – Priştine – Niş otoyolu ile bu koridora katılacak. Borisov, onun sözlerine göre hepsi Kosova’ya hizmet eden koridorların haritasını gösterdi. Başbakan, somut yatırımlar ve ortak projelerden bahsetmek için bir dahaki sefere Kosova’ya ekonomi, turizm, enerji vb. bakanlarla birlikte geleceğini söyledi.

Priştine’nin kilit meselesi AB vizesinin kaldırılmasıdır. Taçi, “Biz vize serbestisi uygulanması konusunda ısrarcıyız. Kosova, Hırvatistan ile sınır çizgisi yasası kriterlerinin yüzde 95’ini yerine getirdi, kriterler karşılandı” dedi.

Borisov ayrıca yerel gazeteciler tarafından birkaç kere yöneltilen vize meselesi ile ilgili soruya da cevap verdi. Başbakan, organize suç gruplarının vize almak için bir yol bulduğunu söyledi.

Taçi, Sofya ‘da düzenlenen zirve toplantısında Kosova ‘yı temsil edecek. Borisov, zirveye ülkeyi tanımayan ülkelerin de katılabileceği şekilde Kosova’yı tanıtma biçiminin bulunacağı sözünü verdi.

Taçi, ülkenin özgürlüğüne ve bağımsızlığına katkıları nedeniyle Borisov’a Bağımsızlık Madalyası ile onurlandırdı. Bu yüksek devlet nişanı, Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının ilan edilmesinin 10.yılı dolayısıyla veriliyor. Taçi, “Bu madalya Size kişisel katkılarınız ve Kosova’ya destek konusunda bizzat angaje olmanız, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesi için Bulgar halkının katkıları ve Sofya’da yapılacak olan görüşme için veriliyor. Bulgarların her yerde bizi karşılayacağını ve her yerde Bulgar ruhunu hissedeceğimizi biliyoruz” diye belirtti.

Borisov,” Bu devlet nişanını, savaştan dolayı acı çeken, ancak daima tüm bölgede özgürlük, bağımsızlık, demokrasi, barış ve refah mücadelesini destekleyen Bulgar halkına bir işaret olarak kabul ediyorum” diye ifade etti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar