Ardino (Eğridere) Vasil Levski Lisesi 12.sınıf öğrencileri, Ardino Bölge Mahkemesi ve Ardino Bölge Savcılığında düzenlenen Açık Kapı Gününde yer aldı. Açık Kapı Günü, geleneksel olarak 16 Nisan Bulgaristan Anayasası Günü dolayısıyla gerçekleştiriliyor. 16 Nisan 1879 tarihinde Tırnovo Anayasasının kabul edilmesiyle genç Bulgar devletinin yapısında temel bir ilke olarak hukuk uygulamasına başlandı.

Ardino Bölge Mahkemesi Başkanı Sunay Osman, öğrencilere yargının yapısı ve adalet sistemi hakkında bilgi verdi. Mahkeme Başkanı, geleceğin lise mezunlarına mahkemenin ele aldığı başlıca dava türleri, mahkeme davası türüne bağlı olarak mahkeme salonundaki katılımcıların yerlerine ilişkin bilgiler ve başka bilgiler sundu.

Ardino Bölge Mahkemesi Başkanı Sunay Osman,” Ardino Bölge Mahkemesinde davalara bakan iki yargıç, evrak kayıt yargıcı, devlet icra memuru ve dokuz görevli çalışmaktadır. Bu mahkemenin kapsamı dahilinde hukuk davaları, sivil memur idari davaları, genel nitelikteki ceza davaları, özel nitelikteki ceza davaları, özel ceza davaları bulunuyor. 2017 yılında ele alınan dava sayısı 293, onların 274’ü çözülmüştür, talimat verilen 3 aylık dönemde ise yüzde 92’si çözülmüştür. Bu durum mahkemeyi dava süresi bakımından ülkede önde gelen mahkemeler arasına yerleştirmiştir. Vatandaşların, yerel kurum ve medya temsilcileriyle birlikte mahkemenin yapısını, işlevlerini ve faaliyetlerini yakından tanımalarını, çeşitli yargı organlarının yetkilerini anlamalarını sağlamak için kapıları açıyoruz” diye kaydetti. Osman, mahkemenin mahkeme davalarının büyük çoğunluğunu mümkün olan en kısa süre içinde ele aldığını ve çözdüğünü vurguladı.

Ardino Bölge Savcılığı İdari Başkanı Savcı Petır Borisov da 12.sınıf öğrencilerine yerel savcılığın yönetimi ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Gençler, mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğünü ziyaret ederek, ileride işe başlayacakları zaman kendilerinden istenecek sabıka kaydı belgesi ve başka belgeleri nereden alabileceklerini gördüler.

1913 yılında kurulan Ardino Bölge Mahkemesi, ilk önce Gümülcine Kaza Mahkemesine bağlıymış. Ardino’da Osmanlı İmparatorluğu döneminde de mahkeme bulunuyormuş.

 

 

Güner Şükrü, Kırcaali Haber

Reklamlar