İstanbul’da “Bakı-2015” birinci Avropa Oyunlarına dəstək məqsədilə görüş keçirilib.
Türk Dünyası Araşdırmalar Vəqfində Azərbaycanın İstanbuldakı baş konsulluğunun iştirakı ilə təşkil olunan görüşə Türkiyə Universitetləri Məzunları İctimai Birliyinin, Azərbaycan Jurnalist Qadınlar Assosiasiyasının, Bolqarıstan Türkləri Mədəniyyət Dərnəyinin, Ural Təhsil Mədəniyyəti və Strateji Araşdırmalar Dərnəyi və digər QHT-lərin təmsilçiləri və KİV nümayəndələri qatılıblar.
Görüşdə birinci Avropa Oyunlarına hazırlıq işlərinin vəziyyəti, bu beynəlxalq tədbirin əhəmiyyəti barədə məlumat verilib. İştirakçılara “Bakı-2015” haqqında əyani vəsaitlər təqdim edilib.
Çıxış edənlər Bakının birinci Avropa Oyunlarına ev sahibi etməsinin Azərbaycanın sürətli inkişafı ilə birbaşa əlaqəli olduğunu diqqətə çatdırıblar. Qeyd ediblər ki, bu mötəbər yarışın Bakıda keçirilməsi bütün türk dünyası tərəfindən böyük rəğbətlə qarşılanır.
Əminliklə qeyd olunub ki, Azərbaycan birinci Avropa Oyunlarını yüksək səviyyədə təşkil edərək dünyada idmanın inkişafına böyük töhfə verəcək.

Sabir Şahtaxtı
AZƏRTAC-ın xüsusi müxbiri
İstanbul

 

Rafet-ULUTURK – 05.06.2015  Konuşma metni

Sayın Ekselansları, Değerli Sivil Toplum Örgütü Başkanları, temsilcileri ve bizi her yerde takip eden basın mensupları,

Sevgili Can Azerbaycan’ımızın Can Dostları, Öncelikle bizleri buraya davet eden Sn. Lale hanıma teşekkür ediyorum.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİEV’in Liderliğinde tarihte İlk defa 50 Avrupa ülkesinden 6 bin sporcu, 2 hafta boyunca 23 spor dalında boy ölçüşecek. Bu barışçı yarışmanın bir Müslüman ve kardeş ülke Azerbaycanın Başkenti Bakü’de, Sayın Mihriban Alieva’nın şeref başkanlığında gerçekleşecek olması, hepimiz için kıvanç ve gurur vesilesidir. Eski Kıta’da bu denli büyük bir sportif etkinlik ilk kez bir Müslüman Türk Bayan girişimiyle gerçekleşiyor.

2 yıllık bir hazırlık sonucu, 6 bin sporcuya birden ev sahipliği yapmak, yeni, geniş ve güzel ama zorlu bir yolun başlangıcıdır. Atılımlı gelişmesiyle Türk Dünyasının Şah Damarı olan ve bir Avrupa İncisi olan YAHŞI BAKÜ, daha önce yaşamadığı  büyük bir heyecan yaşıyor. Avrupa Olimpiyat ateşini yakmakla geleceğin de MUTLULUK ATEŞİNİ YAKIYOR. Şu günlerde Bakü adeta coşuyor.

Bu büyük coşkunun ilk fitili yeni 50 spor tesisi açılışı ile başlıyor. Daha da önemlisi, kardeşten yakın olduğumuz bu ülkede, dünyaca bilinen Sn. Mihriban Alieva gibi bir şerefli bayanın “Bakü 2015 Birinci Avrupa Olimpiyatları” gibi dev bir organizasyona imza atması, dünya kadınlarının büyük hayallerinin Türk-Müslüman bir ülkede gerçekleşmesi yeni kıvılcımların çıkması için bir ilham kaynağıdır.

Kendisini selamlıyor ve tüm Türk Dünyası onunla gurur duyuyor. Bu örnekle, Türk dünyasında yeni bir uyanışa, dirilişe ve görkemli başarıya tanık olduğumuzu, hep birlikte paylaşıyoruz.

Türkiye’de bulunan STK temsilcileri, Türk Halkları Kongresi Genel Başkanı ve Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Başkanı olarak ve diğer soydaş dernek, vakıf ve federasyonlar adına ve Türkiye başta olmak üzere, Eski Kıtadaki tüm Müslüman devlet ve azınlıkları hiç ayrım yapmadan, kutsal bir yüzleşme olan spor sahalarında bir araya gelmelerini destekliyor ve en içten başarılar diliyoruz. Ayrıca başta Sn. Mihriban Alieva olmak üzere bu organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyor ve başarılı geçmesini diliyorum.

Mehriban Arif kızı Aliyeva Azerbaycan’da barışın ve mutlu geleceğin anahtarını bulmakla övünebilir. Ufuktaki yarın, YAŞAM GÜCÜNÜ, farklılıkları, spor ve kültür dallarında yarışmaktan alacak, almalıdır.

Yeni medeniyet, “dinlerin çatışmasından doğacak” iddiasında bulunanların tüm savlarını çürüten Bakü olimpiyatları, güzelliklerin, farklılıkların yarışlarından beklediğimize inançlı bir işaret ve semboldür. Bu büyük uluslararası etkinliğe destek veren Türkiye’den STK arasında yer almak bizler için onurdur.

Hepinizi kutluyorum. Her an her yerde beraber olacağımıza inanıyorum.

Katılan tüm Sporculara başar dilerim. Sağ olun. Yine bu büyük görevi üstlenen Katun Alieva’ya başarılarının devamını dilerken Allah yar ve yardımcısı olsun. Teşekkür ederim.

Rafet ULUTÜRK

Türk Halkları Kongresi

GENEL BAŞKANI

Reklamlar