Bahar, doğanın uyandığı mevsimdir, çiçekler açar ve bu, herkes için neşeli bir bayramdır. Azerbaycan halkı, baharın gelişini üç bin yıllık bir geleneğin bayramı olan Nevruz (Yenigün) Bayramı ile kutlar.

Baharın, yenilenmenin ve yeniden canlanmanın kutlandığı Nevruz, her yıl ilkbahar ekinoksu itibarı ile 20 veya 21 Mart’ta kutlanır, ancak kutlamalar Nevruz Bayramı’ndan önceki dört haftanın Salı günlerinde yapılan etkinliklerle başlar. Salı günleri, su, ateş, hava ve toprak olmak üzere yaşamın temel unsurlarını temsil eder. Nevruz, aile içinde kutlanan bir bayramdır, bütün aile lezzetli ulusal yemekler ve tatlılarla donatılan güzel bir bir sofrada toplanır.

UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilen Nevruz Bayramı, hoşgörü ve kültürel çeşitliliği destekler, dayanışma, dostluk ve barışa katkıda bulunur. Azerbaycan’ın inisiyatifi üzerine 23 Şubat 2010 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 64. Oturumunda alınan kararla Nevruz gelenekleri ve ritüellerinin, Doğu ve Batı medeniyetlerinin kültürel ve kadim geleneklerinin özelliklerini yansıttığı dikkate alınarak 21 Mart Dünya Nevruz Günü olarak ilan edildi.

Nevruz Bayramı münasebetiyle Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçiliği, Bakü merkezli Uluslararası Türk Kültür ve Miras Fonu ile ortaklaşa olarak Kırcaali Belediyesi’nin desteği ile Kırcaali’de Nevruz Bayramı Kutlama Programı düzenliyor.

Bu bağlamda, organizatörler tüm vatandaşları Azerbaycan müziği konserine davet etmekten şeref duymaktadır. Konserde yer alan Azerice caz parçaları, Minko Lambov yönetimindeki bir Bulgar caz grubu tarafından icra edilecek. Program kapsamında yetenekli Azeri ressam Camila Haşimova’nın “Türk Dünyasının Cennet Bahçeleri” isimli sergisi tanıtılacak.

Sergi ve konserden önce sergilenecek Azerbaycan mutfağı yemeklerinin tadına bakılacak.

Nevruz Bayramı kutlama programı, 11 Mart 2019 Pazartesi günü saat 17.00’de Kırcaali Belediye Kültür Evi’nde başlayacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar