Bulgaristan Ulusal Meclisi, Seçim Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin yasa tasarısını yeniden kabul ederek, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in veto kararını reddetti. Veto kararını kimse desteklemedi. Meclis çalışmalarına katılmayan ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bugünkü oturumu da boykot etti.

Cumhurbaşkanı, seçimlerde tercihli oy sisteminin uygulanması için oy seviyesinin yükseltilmesine ilişkin hükümler nedeniyle değişiklikleri veto etti. Radev, oy kullanma makinesi ile oy kullanma uygulanmasının ertelenmesini de eleştirerek, 300’den az seçmenin oy kullandığı seçmen sandıklarında oy kullanma makinesi ile oy kullanılmamasından dolayı seçmenlerin haklarının sınırlandırdığını kaydetti. Cumhurbaşkanı’nın ifadesine göre, yapılan değişiklikler Merkez Seçim Komisyonu’nun (MSK) kararlarına itiraz olanakları da sınırlandırılıyor.

Seçim Kanunu’nda değişiklikler yapıldıktan kısa bir süre sonra iktidardakiler kararından dönüş yaparak tercihli oy sisteminde seçim barajının tekrar düşürülmesini önereceklerini açıkladılar. Ancak onlar veto kararının tüm gerekçelerini kabul etmedikleri için onu reddettiler. Fakat Mecliste çoğunluğu oluşturan partiler, tercihli oy sisteminde seçim barajının tekrar düşürülmesini önereceğini açıkladı.

Ana muhalefetteki BSP‘nin oturumu boykot etmesine rağmen veto kararı iki saat süren tartışmalara neden oldu. Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi, oy kullanma makinesi ile oy kullanılmamasının ilkel bir oy kullanma şekli olduğunu belirterek Bulgaristan ile Venezuala arasında karşılaştırma yaparak Radev’i Maduro’ya benzettiler.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, sandık merkezlerinin 35’e kadar düşürüldüğü Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkeleri kast ederek, vatandaşların oy kullanma haklarının kısıtlandığına dikkat çekti. Siyasi parti liderleri Veselin Mareşki ve Valeri Simeonov ise birbirlerine “siyasi fahişe” diyerek hakaret ettiler.

GERB Milletvekili Georgi Markov, oy kullanma makinesi ile oy kullanmanın Avrupa ülkelerinde uygulanmadığını belirterek, Devlet Başkanı’nı uygulamayı dayatmakla suçladı.

GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsveranov, Cumhurbaşkanlığı kurumunu ana muhalefet partisinin sözcüsü haline gelmekle suçladı. Tsvetanov, ayrıca BSP’nin Meclis çalışmalarına katılmamasından ve kendi kendini bu imkandan mahrum etmesinden dolayı eleştirdi.

Milletvekili Toma Bikov, BSP’nin Meclis çalışmalarına katılmayarak ve destekledikleri Cumhurbaşkanı Radev’in Seçim Kanunu’ndaki veto kararını Meclis Genel Kurulunda savunmayarak Cumhurbaşkanlığı kurumunun meşruluğunu kaybettirdiğini ileri sürdü.

HÖH partisi, ana sorununun tercihli oy sisteminin uygulanması olmadığını, AB dışındaki ülkelerde bulunan vatandaşların oy kullanma haklarının kısıtlanması olduğuna ısrar etti. HÖH milletvekilleri, Anayasa’nın 26.maddesine göre nerede ikamet ederlerse etsinler tüm vatandaşların aynı hak ve yükümlülüklere sahip olduğunu anımsattılar.

HÖH Milletvekili Yordan Tsonev, Anayasa’da vatandaşların tercihli oy kullanma hakkının belirtilmediğini, ancak seçme ve seçilme hakkının belirtildiğine dikkat çekti. Tsonev, AB dışındaki ülkelerde bulunan vatandaşların hiçbir şekilde oy kullanamadıklarını ifade etti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar