Edirne’de 79 yıl önce ‘Arslan Pekgeçgil’in Bulgaristan’dan göç etmesinin ardından ilk üretimine başlanan ve zamanla tüm kentin tadını unutamadığı ‘Arslan Bozası’ yeniden üretilmeye başlandı. Kardeşiyle birlikte tarihi tada 4 yıllık aranın ardından yeniden can veren Harun Reşit Pekgeçgil, Edirne’ye has bu bozanın yeniden üretilmeye başladığını duyanların çocukluk hatıralarının canlandığını söyleyerek teşekkür ettiğini belirtti.

Türkiye’de sayılı şehirde üretilen ve günümüzde sektörün el ayak çekmeye başladığı boza Edirne’de ‘Pekgeçgil’ ailesi tarafından 1938 yılından bu yana üretiliyor. Geçen zaman içerisinde ekonomik sıkıntılar dolayısıyla verilen 4 yıllık aranın ardından tekrar canlanan başlanan bozanın üreticilerinden Harun Reşit Pekgeçgil, 80 yaşındaki annesi Nigar Pekgeçgil ve babası Bayram Pekgeçgil’in teşvikleriyle yeniden unutulmaz lezzeti gün yüzüne çıkarmaya başladıklarını söyledi.

LEZZETİN DOĞUMU 1938

Dedesinin 1938 yılında başladığı bu geleneği günümüzde kendilerinin devam ettirmeye çalıştıklarını söyleyen 54 yaşındaki Pekgeçgil; “Dedem Bulgaristan’dan geldiği yıllardan bir arayış içerisinde bulunmuş Edirne’de. Ondan sonra bir dükkan yeri bulmuş ve kendisinin de babası olan büyük dedemin mesleğine devam etmeye karar vermiş. Orada üretime başlamış. Eski İstanbul yolunda, Saraçlar’da ve E-5 Karayolu üzerinde ilerleyen zamanlarda dükkan açmışlar” dedi.

“BU TADIN DA BİR PÜF NOKTASI VAR”

Kendisinin de çocukluk yıllarından itibaren dedesi ve babasının yanında çıraklık döneminin olduğunu dile getiren Pekgeçgil, Edirneliler’in unutamadığı lezzetin püf noktasını da anlattı. Pekgeçgil; “Her mesleğin, sanatın muhakkak püf noktası var. İnsanlardan da saklamanın bir anlamı yok. Su kaynadıktan sonra 6 saat darı irmiğini ve bulguru karıştırıp kaynatıyorsunuz. Bir gün sonra süzme işlemi yapıyorsunuz. Ondan sonra da 1 gün bekletip şekerleme safhasına geçiyorsunuz. En son olarak süzüp şişelere doldurduktan sonra satışa hazır hale geliyor” diye konuştu.

“İNSANLAR ÇOCUKLUK HATIRALARINA DÖNÜYOR”

Üretime yeni başladıkları için piyasaya tam anlamıyla girmediklerini ifade eden fakat duyanların çok olumlu tepkileriyle karşılaştıklarını belirten Pekgeçgil; “Özellikle tekrar üretilmeye başladığını duyan bazı arkadaşlarımız yanımıza geldiler ve bize teşekkür ettiler. Biz sizin bozanızla büyüdük, aynı lezzeti başka yerde bulamıyorduk dediler ve teşekkür ettiler. Hatta çocukluk hatıralarının canlandığını söyleyenler oldu. Bu da bizi memnun etti tabii ki” şeklinde konuştu.

“BABAM ONAYLAMADIĞI ZAMAN ÜRÜN İPTAL”

80 yaşında halen dükkanda oğluyla birlikte boza üretimine katkı sunan Bayram Pekgeçgil’in de bir nevi kontrol mekanizması olduğunu aktaran Harun Pekgeçgil; “3 kuşak, dedem, babam ve biz. Babam da kontrolümüzü yapıyor. Onaylamadığı zaman ürün iptal oluyor” dedi.
Bir oğlan ve bir kız babası Pekgeçgil son olarak Edirne’ye özgü bu lezzeti çocuklarının da yaşatacağından umutlu olduğunu ifade ederek tüm Edirneliler’i beklediklerini aktardı.

 

Edirne Hudut Gazetesi

Reklamlar