Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Mersin Uluslararası Ressamlar Buluşması” kapsamında, 19 ülkeden Mersin’e gelen 40 ressam, Mersin’in sembollerini resmediyor. 3. Mersin Uluslararası Ressamlar Buluşması ile Mersin’i dünyaya tanıtmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, yapılan tabloların kentte bırakılmasını sağlayarak, Mersin’i bir sanat galerisine dönüştürmeyi amaçlıyor. 5-12 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Ressamlar Buluşması çerçevesinde Türkiye, Umman, Özbekistan, Kosova, Dağıstan, Gürcistan, Almanya, Güney Kore, Hindistan, Azerbaycan, Hollanda, Pakistan, Ukrayna, Bulgaristan, Başkurdistan, İran, Macaristan, Nahçıvan ve Kazakistan’dan gelen 40 akademisyen ressam, tuvallerinde Mersin’in sembollerini resmediyor.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BU YIL 3’ÜNCÜSÜ DÜZENLENEN “MERSİN ULUSLARARASI RESSAMLAR BULUŞMASI” KAPSAMINDA, 19 ÜLKEDEN MERSİN’E GELEN 40 RESSAM, MERSİN’İN SEMBOLLERİNİ RESMEDİYOR. (İHA/MERSİN-İHA)

Etkinlik çerçevesinde Mersin’in doğal ve tarihi güzelliklerini gezen, Silifke Taşucu, Aya Tekla Kilisesi, Kızkalesi, Elaiussa Sebaste ve Kanlıdivane gibi mekanları inceleyen ressamlar, Mersin’in tarihi ve kültürel sembollerini kendi gözlemleri ile tuvallerine yansıtıyor. Tuval üzerine ağırlıklı olarak akrilik tekniği ile tablolarını yapmaya başlayan ressamlar, çalışmalarını Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ek binasında bulunan Kudret Ünal Sanat Galerisi’nde tamamlıyor. “7’den 77’ye resimle ilgilenen herkesi bekliyoruz” Bulgaristan Türklerinden olan ve Türkiye’de yaşayan Ressam Aynur Mahmudova Kaplan, organizasyon için Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ederek çok duygulandığını söyledi.

Mersin’de olmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Mahmudova Kaplan, “Biz ressamlar 2 gün boyunca Mersin’in doğası ve tarihi güzellikleriyle iç içe vakit geçirdik ve çok etkilendik. Sanat galerisinde de birçok ülkeden sanatçılar resimlerini yapıyorlar. Bu canlı bir akademi. Resimle ilgilenen 7’den 77’ye herkesin gelerek, o çalışma ortamını görmesi gerekiyor. Çalışmalar sonrasında çok güzel bir sergiyle her ressamın yapmış olduğu, henüz boyası kurumamış eserler sergilenecek. Herkesi sergimize bekleriz ve görmekten de onur duyarız” dedi. İran’da yaşayan Türklerden Mersin’e selam getiren sanatçı Saeed Ayyami de “Mersin, çok özel, muhteşem bir yer. Mersin, Roma gibi bir yer.

 

Tarih hala canlı tutuluyor. Sanki hala Kanlıdivane’de o olaylar yaşanıyor gibi. Ressamlar Buluşmasını düzenleyen ve bizleri Mersin ile tanıştıran Büyükşehir Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Farklı ülkelerden gelen ressamlarla kaynaşmak sanat camiası için onur verici” Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Çetin Acar ise sergideki eserlerinde caretta caretta kaplumbağaları ile ilgili resim çizeceğini belirterek, “3. Mersin Uluslararası Ressamlar Buluşması’na geçen yıl da katılmıştım. Bu buluşmada birçok ülkeden yabancı ressam arkadaşlarımızla buluştuk. Bu yılki tema kapsamında Mersin’den yansımaların neler olabileceği konusunda resimler çiziyoruz. Ben de caretta caretta kaplumbağaları ile ilgili çalışma yapmayı düşünüyorum. Farklı ülkelerden gelen ressamlarla tanışmak, onlarla kaynaşmak bizim için ve sanat camiası adına gerçekten onur verici” ifadelerini kullandı. “Sanatçılar en iyi tablolarını burada yapmış olacaklar” Kosova’dan gelerek Ressamlar Buluşması’na katılan ve etkinlikte ikinci kez yer alan Ethem Baymak da “Gerçekten dünya çapında bir çalıştay, çünkü ben uzun yıllar hem Avrupa’da hem de Türk dünyasında çalıştaylara katıldım, fakat Mersin ayrı bir yer ve ayrı bir güzellik.

 

Özellikle tarihi mekanları muazzam. Bunları görmek sanatçıya ilham olmaktadır. Her sanatçı buradaki tarihi dokuyla o kadar esinlendi ki, zannediyorum en iyi tablolarını burada yapmış olacaklar. Türkiye bu çalıştaylar sayesinde kendisini çok iyi tanıtıyor” şeklinde konuştu. Etkinliğe Almanya’dan katılan Gabriele Schaffartzik, “İlk defa Kanlıdivane’ye geldim. Burası gerçekten harika bir yer ve ben yaşayan tarihi bizzat gördüğüm için son derece mutluyum.

Eserlerimde de doğuyu çağrıştırdığı için nar meyvesini resmedeceğim. Dünyada ressamlara çok nadir olarak destek veriliyor. Bundan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a da çok teşekkür ediyorum” dedi. Kendi ülkelerinde isim yapmış ve Mersin’de ağırlanan sanatçılar, tamamladıkları resimlerini 11 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’te Kongre ve Sergi Sarayı’nda Mersinlilerin beğenisine sunacak. 3. Mersin Uluslararası Ressamlar Buluşması sergisinde yaklaşık 80 eser yer alacak.

İHA

 

Reklamlar