BGSAM

Tarih: 19 Ağustos 2018

Konu: İnsan hakları mücadelesinde ulusal dayanışma.

“Ölüme Hayır!”

“Dolandırıcılığa Hayır!”

Bu iki sloganla, uzun yıllar Bulgar hapishanelerinde çürütülen, batı Rodoplardan bilinen insan hakları savaşçısı İbrahim Kurucu (Runtov) girişiminde ve öncülüğünde ülkede nöbetleşe açlık grevleri başladı. Yeni kurulan 17 kişilik Müslüman Açlık Grevi Komitesi, rüşvet vermeden artık herhangi bir iş yapılabilmesinin mümkün olmadığı Bulgaristan’da ünlü insan hakları savaşçısı Nikolay Kolev tarafından 3 ay önce, “Dolandırıcılığın Durdurulması!” isteği ile başlatılan ve uzun bir müddet Sofya’da meclis meydanında devam eden direnişe tam destek ifade etti.

Bulgaristan Müslümanları temsilcileri N. Kolev ile dayanışmak amacıyla kesintisiz açlık grevi başlattıklarını Avrupa Birliği ülkelerinin Sofya Büyükelçilerine özel bir çağrıyla duyurdular.

Ölüme ve dolandırıcılığa son verilmesi!” çağrısını Eski Başbakanlarından Bayan Renera İncova, totaliter komünist rejimde hapis yatan, hala Fransa’da yaşayan insan hakları savaşçısı Petır Boyaciev, eski polis komiseri Stoyço Stoyçevski, Albay Kunço Kunev, Bulgaristan’ın Suriye eski Büyükelçisi Radion Popov ile birçok Romen ve Pomak derneği destek verdi ve Çağrıyı imzaladılar.

 

Çağrıda aynen şöyle deniyor: “Biz, Dayanışma Komitesi olarak

  1. Kolev ile Hükümet arasındaki anlaşmazlığa müdahale etmek istemiyoruz. AB insan hakları değerleri koruyucu gücünün Kolev’in hayatını güvence altına alması ricamızdır. Bu trajik olay demokratik ve adil çözüm bulunamazsa ve N. Kolev’in hayatı tehlike altında kalmaya devam ederse, haklı direnişi destekleyen arkadaşlarımız açlık grevine direnişi genişleterek devam edeceklerdir.

 

Girişim komitesinin, Bulgar ve Türkiye medyasına gönderdiği  Çağrı’da aynen şöyle deniyor:

 

İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU AVRUPA VATANDAŞI NİKOLAY KOLEV’İN HAYATINI KORUYALIM!

Ölüme hayır!  Dalaverecilere hayır!

Size başvurmamızın nedenleri özel nitelikli olmayıp doğası bakımından olağanüstü insancıldır.  Bundan dolayı isteğimiz trajik olaya Hüma’n açıdan tepki göstermenizdir.

Biz, Bulgaristan Müslüman topluluğun bir parçası, bir de Maastricht Anlaşmasına göre Avrupa vatandaşı olan,  Bulgaristan vatandaşlarıyız.

Ülkemizin üyesi olduğu Avrupa Birliği belirli değerler üzerine kurulmuştur. Bu değerlerden biri İnsan Hayatıdır – onun garanti altında olması ve güvence altında olmasının sağlanmasıdır.

Sayın Nikolar Kolev Bulgaristan’da komünist rejimin kol gezdiği yıllardan beri bilinen bir insan hakları savaşımcısıdır. Şu anda, onun Bulgar hükümeti ile doğrudan doğruya sert zıtlaşan durumu, hayatının sönmesine neden olacak niteliktedir.

Biz, Kolev ile hükümet arasındaki uzlaşmazlığa açık olarak karışmak istemiyoruz. İsteğimiz, bir AVRUPA VATANDAŞI olan Sayın Kolev’in, insancıl bir planda Avrupa Birliği değerleri fonunda hayatının güvence altına alınmasıdır.

Sayın Kolev’in bu eyleme başlamasına neden olan somut dolandırıcılık olaylarına gelince ise, biz onun ortaya koyduğu kanıtların gerçek olduğuna inanıyoruz. Bu konuda EVROSTAR tarafından açıklanan verilerin gerçeği yansıttığından kuşkumuz yoktur. Sayın Kolev tarafından açıklanan dalavere olayı, Bulgaristan’daki rüşvet olaylarından sadece çok küçük bir örnektir. Bulgaristan’da hükümet, Bulgar vatandaşlığı vermek de bu kapsamda,  her şeyle ticaret yapıyor.  Bulgaristan’ın Avrupa Komisyonu tarafından 11 yıl önce kızağa çekilmiş olduğu bayındırlık sorunuyla ilgili bakanın muhtemelen istifa etmesiyle bir çözüme varılamayacağına inanmış bulunuyorum. İlgili sorunun bu hükümetin göreve başlamasından öncelere dayandığı ve çok derin olduğu dikkati çekiyor.

Bulgaristan Müslümanları için olağanüstü zor olan geçen yüzyılın seksenli yıllarında, Hıristiyan Nikolay Kolev, diğer bazı Hıristiyanlarla birlikte, hayatını riske atarak, Bulgaristan Müslümanları davasından yana çıktı ve bizi savundu. Birkaç defa tutuklandı, tehdit edildi fakat milliyetçi komünist iktidar önünde boyun eğmedi. Biz bunu unutamayız. Şu da unutulmamalıdır. Aşırı milliyetçiliğe ve faşizmin her biçimine karşı bir her zaman ve her yerde Hıristiyanlarla omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz.

Yukarıda söylediklerimize destek anlamında biz şu kararı aldık: Bu olay birkaç güne kadar demokratik ve adil bir biçimde çözüm bulmaz ve Sayın Kolev’in hayatı tehlike altında bulunmaya devam ederse, ülkemizin birçok yerinde birden ve dış ülkelerde açlık grevleri

ÖLÜME HAYIR! AVRUPA VATANDAŞI, İNSAN HAKLARI SAVAŞÇISI NİKOLAY KOLEV’İN HAYATINI SAVUNALIM!

Sloganıyla yayılmaya devam edecektir.

Avrupa Birliği’nin en büyük değerlerinden biri olan – HAYATI – savunmak için birçok başka yasal mücadele yollarına başvurma hakkımızı da gizli tutuyoruz.

Sayın N. Kolev’in hayatını ortak mücadelemizle savunabileceğimize inanıyoruz!

Bulgar vatandaşı – Müslüman İnisiyatif Grubu

Reklamlar