Türkiye’nin vize serbestisi için hazırladığı yol haritası üye ülkelere sunulmadı. AB’nin hedefi Bulgaristan’da gerçekleştirilecek ve Erdoğan’ın katılacağı zirvede olumlu atmosfer yakalamak.

AB ile Türkiye arasında kopma noktasına gelen ilişkilere, özellikle vize serbestisi için Ankara’nın sunduğu 7 maddelik harita ile ivme kazandırmayı hedefleyen Türkiye ve AB bürokrasisi, temkinli adım atmayı tercih ediyor.

Ankara, hazırlıklar için düğmeye basmazken Avrupa Komisyonu da, üye ülkelerle 7 maddelik teklifi paylaşmayarak yeni bir Türkiye tartışması açmaktan kaçınıyor. Onun yerine Brüksel’in hedefi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile gerçekleşecek 26 Mart’taki Varna Zirvesi’nde olumlu bir atmosfer yakalamak. İlki Brüksel’de gerçekleşen AB-Türkiye Zirvesi, Türkiye’nin Kopenhag siyasi kriterlerinde peş peşe attığı olumsuz adımlar nedeniyle, bu defa Dönem Başkanı Bulgaristan’ın önerisiyle Varna’da yapılacak.

Zirvede, Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in yanı sıra Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı’yla bir araya gelecek. Komisyon’dan bir yetkili de “Türkiye ile AB arasındaki diyalog devam ediyor. Türkiye-AB ajandası geniş; ortak çıkarı ilgilendiren çok konu var. Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğini tartışmak için bir sonraki fırsat, Varna’da yapılacak liderler zirvesi” değerlendirmesini yaptı.

Zirve için resmi davet ise dün AB Büyükelçisi Christian Berger tarafından Cumhurbaşkanı’nın Dış Politika Danışmanı Sadık Arslan’a, üzeri AB bayrağı ile kaplı bir dosya ile resmen sunuldu. Ardından da Büyükelçi Berger, diğer üye ülkelerin Büyükelçileriyle AB Bakanı Ömer Çelik ile bir araya geldi.

Çelik, hem Afrin operasyonu ile ilgili bilgi verdi hem de başta terörle mücadele olmak üzere Türkiye-AB arasındaki süreç masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre, AB, Türkiye’de normalleşme sürecinin hızla başlamasını beklediğini, OHAL’in kaldırılması gerektiği mesajını bu yemekte de verdi.

Türkiye, Şubat ayı başında, vize serbestisi için 1 yıldır sunmadığı 7 maddelik yol haritasını sunmuş ve AB’den yanıt beklemeye başlamıştı. Ankara’nın önerisinde, çok sayıda gazetecinin de tutuklanmasına neden olan TMK’ye, “Habercilik sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla dile getirilen düşüncelerin suç oluşturmayacağı” hükmünü eklemek de yer almıştı. Normalde, AB sunulan bir teklifi Konsey’de de değerlendirirken, AB dışişleri bakanlarının geçen günlerde yaptığı gayri resmi toplantıda da Türkiye’nin yol haritası gündeme gelmemişti.

 

Cumhuriyet

Reklamlar