Tarih: 09 Ocak 2019

Yazan. Nedim AKIN

Konu:   Adalet olmayan ülkede barut fıçısı biter.

Flibe’nin (Plovdiv) Maritsa Belediyesi’ne bağlı Voyvodino köyünde Çingene Gettosundan 24 kulübe-ev artık yıkıldı. Romenler (Çingeneler) GETTO’yu terk ettiler. Kalabalık bir askeri komando bölüğüyle köyü basan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı, aşırı milliyetçilerden Makedon İç Devrim Hareketi Başkanı (VMRO) Krasimir Karakaçanov “Pis ve Küstah Çingenelerle Hesaplaşacağız!” diyerek Çingene azınlığına karşı devlet terörü başlattı.

Karlı, buzlu ve kaygan havada 24 Çingene ailesi ev eşyalarını ve çocuklarını talikalara bindirip GETTO’yu terk ettiler. Diğerleri de dağıldılar.

Başbakan Yardımcısı K. Karakaçanov, “Bulgaristan’da yeni bir sosyal yasa hazırlandığını, 2 çocuktan fazla doğuran fakat lise diploması olmayan Çingene ailelere, 3. Çocuk için çocuk parası ve sosyal yardım verilmeyeceğini” açıkladı.

7 bin yoldan beri Trakya’da yaşayan Çingeneleri Bulgar kavmine katmak için baskı ve terör uygulandığını, Milleti bütünleştirme için Avrupa Birliğinden gelen milyonlarca paraların çalındığını, olayı yorumlayan Bulgar basını yazdı.

Örneğin, “Maritsa” (Meriç) Belediyesinde kamu arsalarından evsizlere  18 ev kurulması için  yer tesis edilmiş, Brüksel’de bu hamle için para gelmiş, ama paralar kayıplara karışmıştır.

2 dönem Afganistan’da, bir dönem de Kosovo’da askeri görev yapmış olan askeri komando Dimov’u döven ve kafasından bıçakla ciddi yaralayan, birisi reşit (17 yaşında) ötekisi de ağabeyi yolan iki Roman genç Plovdiv’te hemen yargılandı ve reşit olana 3, ağabeyine de 10 yıl hapis cezası isteğiyle içeri alındılar.

Bulgaristan’da her yıl işlenen ağır cinayetlerden % 75’inin Bulgarlar, % 25’inin Bulgar olmayan azınlık topluluklarından kişiler tarafından işlendiği açıklandı.

Olayla ilgili “Nova” TV’de yorum yapan Çingene gazeteci, Başbakan Yardımcısı K. Karakaçanov’un “her sözünün yalan olduğunu, “Pis ve Küstah Çingeneler” sözleriyle düşmanlık kışkırttığını ve Bulgar Ceza Kanunu’nun 162. Maddesine göre dava açacaklarını, Türkler de bu arada tüm azınlıkların Başbakan Yardımcısı ve Bakanın hemen istifa etmesini istediklerini” belirtti.

Dolandırıcılarıyla bilinen Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Karakaçanov’un yalanlarını bir bir sıralayan gazeteci İsaev, “AB’nin kendisine ‘faşist’ dediği Bulgar bakanın iddia ettiği gibi,  400 000 Çingenenin sosyal yardım ve sakatlık parası almadığını, bu rakamın topu topu 10 000 (on bin) kişi olduğunu söyledi. Çingene çocukların okula gitmemesinin sebebinin de, Bulgar öğretmenlerin maşlarını alabilmek için yeterli sayıda çocuk toplayıp diğerlerini sınıfa sokmadığını” açıkladı.

Bakan Karakaçanov’un GETTOLARDA yaşayan Çingenelerin İslam’a geçtiği, radikalleştikleri ve aşırı uçlara kaydıkları ve toplumsal güvenlik için tehlike oluşturdukları iddialarına cevap verirken, Bakan’ın ülkemizde faşizme temel kazdığını belirtti.

Kamuoyunda ifade bulan açıklamalarda, ağır koşullarda yaşayan ve iki ucunu bağlamayan Bulgaristanlı Çingene nüfusun hızla Batı Avrupaya kaydığına işaret edildi.

Çingenelere karşı Voyvodino köyünde toplanan gece mitinglerine değinen GERB partisi Başkan Yardımcısı ve Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, göstericilerden ve hareketlenen komandolardan yana çıktı.

2019’un ilk günlerinde yoğunlaşan gerginlik ve komandoların “öç alma” çağrılarıyla ilgili demeç veren, Bulgar Komando Bölükleri Komutanı Arlin Arlinov şöyle dedi: “Romenler 7 asırdan beri neden entegre olmadı, bütünleşmediler. Bu insanlar kendi dünyalarında yaşıyor. Onlar bizimle yaşamıyor. Bunu artık anlamalıyız. Onlarla bütünleşebilmemiz için biz önce onların değer ve kıstas sistemini öğrenmek zorundayız. Ardından da bu sistemi içinden patlatmalıyız. Problem olağanüstü karmaşıktır.” Komutan Arlinov, Bulgar devletinin bir Çingene Komisyonu kurmasını önerdi.

Köy muhtarı, çzel bir kararla 14 günlük süreden sonra 14 Çingene barınağının daha yıkılacağını açıkladı ve GETTO-ELEKTRİK ŞEBEKESİNİ kesti, su vanalarını da kapadı.

Haskovo “Birlik” derneği Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Karakaçanov’un “etnik ayrımcılık yaptığı ve düşmanlık körüklediği” iddiasıyla istifa etmesini istedi ve Milli Ayrımcılık Komisyonuna başvurdu.

Gerginliği tırmandığına işaret eden, Bulgaristan Sosyalist Partisi Milletvekili Prof. İvo Hristov şöyle konuştu: “Bulgaristan’da devlet yönetimine yürütme organlarına seçilen ve atanan kadrolarda yetersizlik dikkati çekiyor. Her konuda dibe vurduk. Bu işler bundan sonra böyle devam edemez. Yönetim katına çekilen kişiler cahil, deneyimsiz, problemleri derinliğinde göremiyor. Etnik azınlıkların sorunları çözülmüyor. Devlet terörü uygulamakla sorunlar çözülemez.”

Trakya ovası köylerindeki Çingene azınlığına jandarma, polis ve komando güçlerinin yüklenmesi, motorcu ve futbol taraftarlarının da saldırıya geçmesi hazırlıkları görülürken Hak ve Özgürlük hareketi (DPS) parti yönetiminin meclis grubunun suskun ve sağır kalmasına hiç kimse anlam veremiyor.

Bu arada “Epitsentır” yayınında, DPS eski milletvekili İvan Palçev’in konuya ilişkin bir yorumu ve şu önerileri çıktı:

  1. Çingene köleliği yanında Türk esareti bir şekerleme gibi kalıyor. Türkler zamanında Bulgarların ordusu, polisi, mahkemesi, savcılığı ve özel kuvvetleri olmadığından dolayı, kendi savunması yokmuş. Fakat her durumdan bir çıkış bulmuş – bir iki Osmanlıyı asmış kesmiş, Balkanı boylamış ya da halk koruyucusu – haydut olmuş.

Bugün devleti ve NATO müttefikleri var. Tavuk bakıyor ve Avrupa’daki eb yoksullardan olmaktan utanmaz da oldu. Çingene terörüne devlet terörüyle yanıt vermesi yasaklandı. İnsan haklarını koruyacağımıza hele de Çingene-İnsanın haklarını korumayı üstlendik.

  1. Bizim Çingeneler Avrupa’ya ilk göç dalgasından. Avrupa’daki göçebeler ırza geçmekte birinci. Bizim Çingenelerse 14 yaşından 80 yaşa kadar ele geçirdiklerini boş bırakmıyorlar.
  2. Çingeneler devlet yardımlarıyla yaşıyor ve seçimlerde oy kullanarak borç ödüyorlar. 2019’da iktidar partisi GERB 11 milyon, HÖH partisi 3,5 milyon, faşist partiler de 3,5 milyon leva para alacaklar. O yaşı 11 levadan bu milyonlar toplanıyor..
  3. Çingene GETTOLARI Bulgaristan’ın barut fıçısıdır. Bulgaristan her an havaya uçabilir.”

Bugüne kadar Bulgar milliyetinin siyasi temsilcileri etnik olaylara barışçı ve huzur sağlayan çözüm önerisi, farklı bir görüş bulamadılar.

Dostlarla paylaşmayı unutmayınız.

Reklamlar