“Bir pehlivan görsen nereli, araştır aslını, bak Deliorman’lı…” sözleriyle başlayan ortaokul öğrencileri, minik Okan ve Özlem, sunucu olarak 2. Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenlikleri’n açılışını yaptı. Bilindiği gibi Deliorman ve çevresinden 30-35 kişi yağlı güreş yapan çok başarılı başpehlivanların adları tarihte kalmış. sumnu-2-kocayusuf-gures-senlikleriAvrupa ve Amerika’da sırtı yere gelmeyen Koca Yusuf ile birlikte 1895-98 yılları arasıda Kel Aliço, Hasan Demir Baba Pehlivan, Kavasoğlu, Şamdancıbaşı, Hergeleci İbrahim, Kazıkçı Karabekir, Kara Ahmet, Katrancı Mehmet, Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Tevfik Ali Pehlivan, Selim Pehlivan, Koç Mehmed Pehlivan, Madaralı Ahmed, Kızılcıklı Mahmud Pehlivan’ın adlarını da biliyoruz.
Şumnu Koca Yusuf Derneği Yönetimi tarafından düzenlenen spor faaliyeti, efsanevi, dünyaca ünlü pehlivan Koca Yusuf’un Karalar(Çerna) köyünde, 1 Eylül 2013 tarihinde gerçekleşti.
Misafirlerin arasında, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Burgas Başkonsolos Yardımcısı Reşit Sadıkov, Şumnu Valisi Ventsislav Venkov, Bursa Valiliği Gençlik Spor ve Sosyal Başkanı Musa Aydın, HÖH Milletvekilleri Hamit Hamit ve Çetin Kazak, Bulgaristan AB Milletvekili Metin Kazak, Ceyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Mükremin Duygun, Hürriyet ve Şeref Partisi Şumnu İl Başkanı Erkan Çoban, Milletvekili Danışmanı Esat Sayın, Marmara Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Asa, Araştırmacı ve Koca Yusuf kitabı yazarı Mecit Sağır, Dünya Güreş ve Olimpiyat Şampiyonu Hasan İsaev, Bursa Başpehlivanı Arif Çetin, Koca Yusuf heykeli ve derneği kurucusu Nurten Remzi, Avcılar Balkan Türkleri Derneği Başkanı Av. Ferhan Çerkez, Beyazit Yıldırım ve Beyzat Sevinç, Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Yavaş, Uluslararası Güreş Koordinatörü Cemal Sabancı, Kırkpınar Başcazgırı Mehmet Tura, Başpehlivan Ekrem Yavuz, Eski Milli Güreşçi Nazif Cesur, Orahangazi Belediyesi Spor Kulübü Koordinatörü Ahmet Atalay, Milli Takım Antrenörü İbrahim Kahyaoğlu, As TV ekibi ve Bulgaristan’ın birçok yerinden spor, kültür, medya, eğitim ve siyasi kurumları yöneticileri ve temsilcileri yer aldı.
Koca Yusuf yağlı Güreş ve Şenliklerine destek verenlerin listesinde; Türkiye Cumhuriyeti Burgas Başkonsolosluğu, Türkiye Bulgaristan Parlamenterler Dostluk Grubu, Bursa Valiliği İl Özel İdaresi Gençlik Spor ve Sosyal İşler Dairesi, Ceyhan Belediyesi, Alkomet sahibi Fikret İnce,  Ceyhan Balkan Türkleri Derneği, Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu, Kırkpınar Güreşleri temsilcileri, Türkiye Güreş Federasyonu yönetim üyeleri vardı.

Bu sene ki güreşlerde Başpehlivan Ekrem Yavuz oldu.
Koca Yusuf Yağlı Güreşleri’nde Edirne Kırkpınar güreşlerini yansıtan Kırkpınar Dergisi, Koca Yusuf kitabı, 1. Koca Yusuf şenliklerini hatırlatan Mozaik Dergisi, Koca Yusuf yaşam öyküsünü anlatan broşürler dağıtıldı.

 

Mozaik Dergisi

Reklamlar