Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre, Dobruca bölgesindeki bazı tarım arazilerinin fiyatının dekar başına 1500 levaya kadar yükseldiği belirtildi. Bunun sonucu olarak da piyasaya bir çok satıcının girdiği, bunun sonucu olarak da tarım arazi fiyatlarının artışının durduğu ve bazı yerlerde düşüşlerin de gözlendiği belirtildi. tarlaUzmanlar, tarım arazilerindeki fiyat artışlarının durmasını ve tarım arazilerine olan ilginin azalmasını, mali kriz nedeniyle yatırımcıların azalmasına ve tarım ürünlerindeki fiyatların düşmesine ve tarım üreticilerinin gelirlerinin düşmesine bağlıyor. Şu anda tarım arazisine olan en fazla talep ülkenin Kuzeydoğu kesiminde görülüyor. Dobruca bölgesinde boş bir dekar arazi dahi bulunmadığı aktarılıyor. Arazi piyasasının en zayıf olduğu bölge ise ülkenin Batı bölgesi. Özellikle Güneybatı bölgesinde arazilerin kalitesinin düşük olduğu, göçlerin fazla olduğu ve ekonomik göstergelerin de düşük olduğu kaydedildi.
Şu anda ülke genelinde arazi fiyatları dekar başına 400 leva ile 700 leva arasında değişiyor. Dobruca gibi tüm Kuzeydoğu Bulgaristan ile Burgas’ın bir bölümünde ise fiyatlar 1000 leva arasında değişirken Dobruca’da dekar başına 1500 levaya ulaşan araziler de bulunuyor. Uzmanlar, tarım arazilerinin yüksek fiyattan alınıp yüksek fiyata satıldıkları dönemin geride kaldığını aktarıyor. Şu anda piyasada ciddi oyuncular bulunuyor ve büyük miktarlardaki yüksek kaliteli ve konumu iyi olan araziler aranıyor.
Son yıllarda iş adamlarının yüzbinlerce dekar arazi satın aldıkları gözlendi. Hatta Tarım Arazileri Kooperatifleri Birliği tarafından yasa ile satın alınabilecek ve sahip olunabilecek arazi miktarına sınırlama getirilmesi önerildi. Arazilerin parçalı olduğu bölgeler ile cazip olmayan bölgelerdeki arazi fiyatlarının az da olsa düşmesi bekleniyor.

 

Zaman BG

Reklamlar