1992’deki kuruluşundan bu yana, Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı, yurtdışındaki Bulgar çocuklarının eğitimini desteklemeyi ve yurtdışındaki tüm yurttaşlarımızın manevi birliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çok sayıda Bulgar örgütü, birliği ve gençlik sendikası ile temasta bulunan ajans, dünyanın her yerindeki Bulgar toplulukları hakkında bilgi topluyor ve sistematik hale getiriyor. 

Bu yöndeki çalışmalarına devam eden ajans, bu sene Ukrayna, Moldova, Romanya ve Sırbistan’daki Bulgar topluluklarından 150’den fazla çocuğun katıldığı Primorsko’da “Yılın Bulgar kızı” ve “Spartakiada” yarışması dahil birçok etkinlik düzenledi. Ayrıca, Arjantin’de Banat Bulgarlarının yaşam öyküsünü anlatan iki kitabın yayınlanmasına da destek oldu. Bulgaristan Radyosu ile yaptığı röportajda, Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı Başkanı görevini yürüten Dimitar Vladimirov şu yorumda bulundu:

”Ajansın kuruluşundan bu yana, iletişim kurduğumuz ve elimizden geldiğince yardım ettiğimiz, 1000’den fazla Bulgar örgütü var. Çocuklara kitap ve yurtsever bilgiler, ayrıca dans toplulukları için halk kostümleri sunuyoruz. Ayrıca Pazar okullarına Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile senkronize çalışarak yardım ediyoruz. Bu konuda son görüşmemiz, yeni bir Bulgar örgütü ve Pazar okulunun kurulduğu Meksika’daki büyükelçimiz ile oldu.”

Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansının yıllık etkinliklerinden biri, dünyanın dört bir yanından gelen Bulgar çocukların şarkı, resim ve kompozisyon dalında Bulgaristan’a adanmış eserlerle yarıştığı üç çocuk yarışmasından oluşuyor. Bu yıl, her üç yarışmada da kıyasıya rekabet vardı. Yıllar boyunca, yazar Stefan Geçev’in adını taşıyan edebiyat yarışması, dünyadaki Bulgar topluluklarından seçkin edebi yetenekleri olan çocukların keşfi, eğitimi ve tanıtımı için bir program olarak kuruldu. Farklı yaş gruplarından eserler gönderen katılımcılar, hem şiir hem de nesir alanında yarışabiliyor. 6-10 yaş arası “Ben bir Bulgar çocuğuyum” isimli İlk Şiir Ödülünü Almanya Bremen’den 4. sınıf öğrencisi Mihaela Taseva kazandı. Nesir kategorisinde, bu yaş grubundaki ilk ödülü, Ukrayna Bolgrad’daki “Az Buki Vedi” Bulgar Kültür ve Eğitim Merkezinden Viktoriya Bogdeva ve Moldova’dan Dmitry Nikolaev paylaştı. Edebi yarışma ile birlikte, Bulgar halk şarkıcısı Lyubka Rondova’nın adını taşıyan yarışma da ilgi çekti. Katılım şartı olarak, bir tanesi halk, diğeri de kendi seçtikleri bir Bulgar sanatçısından iki şarkı sunmaları koşuldu. 5-10 yaş çağdaş şarkı klasmanında birincilik, Brüksel’deki Bulgaristan Büyükelçiliği’ne bağlı “Peyo Yavorov” Bulgar Okulundan Josephine Shore’a verildi. Halk şarkısı klasmanında ise birincilik ödülü, Ukrayna’nın Tabaki köyündeki “Rodolyubiye” Bulgar Pazar Okulundan Angelina Mısan’a verildi.

15-18 yaş kategorisinde, performansı ile ödüllendirilen çocuklardan biri de ikinciliği kazanan Tatyana Kasapova oldu ve sesinin yanı sıra, giydiği halk kostümüyle de dikkat çekti. Ödülü aldıktan birkaç dakika sonra Radyo Bulgaristan’a şunları anlattı:

“Adım Tatyana Kasapova, 16 yaşındayım, Bolgar şehrinden katılıyorum. 7 yıldır şarkı söylüyorum. Ailem, erkek kardeşimi ve yeni güzel şarkılar, beni buraya katılmak için motive eden şeyler arasında. Bulgaristan’da ilk defa geliyorum. Her yıl cd’ye kaydettiğim müzik besteleri gönderiyorum. “Az Buki Vedi” Pazar Okulu’na gidiyorum ve öğretmenim Maria Stevanovna Papazova. Bulgaristan benim anavatanım ve buraya yerleşebilmek için, öncelikle 11. sınıftan mezun olmalıyım. Sonrasında, müzikle uğraşabileceğim Sofya Müzik Akademisi’ne kaydolacağım.”

 

BNR

Reklamlar