Yurt dışındaki Bulgar Pazar okulları çağdaş eğitim sistemimizde gerçek birer fenomendir. Kurtuluş öncesindeki Bulgar dilini, folklorünü ve kültürünü korumak ve bunları gelecek kuşaklara kalıcı bir değer olarak bırakmak için her şeyini veren o aydınları en çok bunlar hatırlatıyor.

Böylece günümüzde dünya çapında ana dillerine düşkün yüzlerce Bulgar ailesi yabancı ortamda da olsa anadillerini çocuklarına öğretmeyi başarabiliyorlar.

Vatan ile canlı bağ rolünü Pazar okulları yürütüyor. Bu okullar yabancı ülkelerde kayıtlı Bulgar organizasyonları tarafından kurulmuştur. Bulgaristan’ın yurt dışındaki büyükelçilikler ve konsoloslukları veya da dünya çapındaki Bulgar Ortodoks Toplulukları tarafından kurulan Pazar okulları da var.

Yurt dışındaki ilk Bulgar okulları, 1945’ten sonra Prag, Bratislava ve Budapeşte’deki Bulgar bahçıvanları tarafından kurulmuştur.

Son 10 yılda farklı yerleşim yerlerindeki Bulgar toplulukları eğitim atölyeleri, Bulgar dansları, Bulgar müziği ve şarkıları öğretilen kurslar düzenlemekte çok aktif çalışıyorlar. Yurt dışındaki okullarımız hedefli olarak Eğitim Bakanlığı’nın programları tarafından da destekleniyor. Dünyanın dört bir yanında 50 devlette artık toplam 335 Bulgar okulu var.

Eğitim Bakanlığı’na bağlı “Yurt Dışındaki Bulgarlar’ın eğitimi ve okul ağları” Müdürlüğü Müdürü Nataliya Mihalevska “Bu okullar Bulgar kimliğini koruyan ocaklardır, çünkü onlar sadece genç Bulgarlar arasında benliğin, Bulgar dili ve kültürünün korunması için çalışmakla kalmıyor, aynı şekilde bulundukları toplumlarda Bulgar dilinin popülerleşmesi için de çalışıyorlar” diyor ve şöyle devam ediyor sözlerine Nataliya Mihalevska:

“Bulgar Pazar okullarında çalışanlar sadece öğretmenler değil, bu insanlar başka meslekleri de olan, ancak boş zamanlarında yurt dışındaki Bulgar çocuklarını eğiten vatansever kişilerdir. Onlar sadece çocukları bir sınıf odasına toplamak için okulda bulunmuyor, ki orda eğitim zaten zorunlu değil. Bunlar ebeveynleri çocuklarını yaşadıkları yere uzun mesafede bulunan Bulgar okullarına götürmeyi ikna eden kişilerdir. Pazar okullarında eğitim hafta sonu tatillerinde yapılıyor, bu da bu ailelerin az olan boş zamanlarını çocuklarının Bulgarca öğrenmelerine adadıkları anlamına geliyor. Bu okullardaki öğretmenler ebeveynleri motive ediyor, çocuklara ilham oluyor, Bulgar eğitim gelenekleri ile birlikte yerel eğitim sisteminin yöntemlerini birleştirerek yenilikçi metotlar sunarak yaratıcılıklarını da ortaya koyuyorlar.”

Eğitim Bakanlığı, yönetmeliklerinde değişiklikler yaparak, yurt dışında yaşayan Bulgar kökenli gençleri gelecekte Bulgaristan’da eğitim almayı tercih etmeleri için çabalıyor. Bu konu ile ilgili atılan bir adım da, Bulgarca dili için B2 sertifikasına sahip herkesin Bulgarca dili sınavına (matura) çıkmadan Bulgaristan üniversitelerine başvurabilmelerine hak tanınmasıdır.

“Bakanlık, sadece Bulgar dili, Tarih ve Bulgaristan coğrafyası dersleri öğretmenleri  için değil, aynı zamanda ulusal folklor ve kültür ile ilgili okul dışı faaliyetlerini yürütenlere de finansman sağlıyor” diyor ve sözlerine söyle devam ediyor Nataliya Mihalevska:

“Böyle bir programı Bulgar dilinin sertifikalanabilmesi için geliştirdik. Bu şekilde öğrenciler sadece ana dillerini belirli bir seviyede bildiklerini göstermekle kalmayacak, aynı şekilde bu belgeyi hayatları boyunca da kullanabilecekler. 1-12 sınıflar arasındaki 40 binin üzerindeki Bulgar çocuğunun yaşadıkları yerlerdeki Bulgar okullarında okumaları ve aynı zamanda Bulgar okuluna gidemeyenler için elektronik veya gıyabi eğitim de sunmak için çalışıyoruz.”

 

BNR

Reklamlar