Yurtdışında oy vermek için son başvuru tarihi olan 15 Haziran’dan bir gün öncesine kadar 55 000’den fazla başvuru sunuldu. Bugünün sonuna kadar, 4 Haziran’daki parlamento seçimleri için alınan 87 216 oy verme başvurusuna ulaşılması muhtemel görünmüyor. Ancak seçim sandıklarının belirlenmesine ilişkin yeni kurallara göre, bu sefer yurt dışındaki seçim sandıklarının neredeyse ikiye katlanacak, yaklaşık 800 olması bekleniyor.

Tonço Kraevski

“Seçim mevzuatında oy kullanmayı kolaylaştıracak değişikliklerin yapılması gerekiyor, ancak yurt dışında oy kullanma hakkına sahip 1 milyon Bulgaristan vatandaşından % 20 ile % 25’inden fazlasının oy kullanacağı düşünülmemelidir“ dedi siyaset bilimcisi Tonço Kraevski, BNR’nin “Yurt dışında vatan” (Rodina zad granitsa) programına verdiği röportajda.

Dimitır İvanov

Dimitır İvanov, 20 yıldır İsveç’te yaşayan bir yurttaşımız. Bu dönem zarfında ülkedeki Bulgaristan vatandaşlarının sayısı 5 000’den 15 000’e yükseldi. “Biz klasik göçmenler değiliz. Bizler çağdaş mobil Bulgaristan vatandaşlarıyız. Bulgaristan ile bağlantımızı ayrılmaz kılan, dinamik bir mobil iletişim ve uzaktan iletişim çağında yaşıyor olmamız.” dedi Dimitır İvanov ve yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarının memleketlerinde olup bitenler hakkında yanlış fikre sahip oldukları yönündeki sitemlere verdiği cevap ise “Her şeyin düzenli olduğu ülkelerde yaşadığımız için, ülkemizdeki sorunların çözümlerini görebiliyoruz” oldu.

Dimitır İvanov, Bulgaristan Seçim Gönüllüleri Ağı’nın küresel koordinatörü ve 15 yıl boyunca yurt dışındaki seçimlerin organizasyonuna katılarak, faal yurttaşlık konumunu ve ülkemizdeki siyasi hayata olan ilgisini göstermiş olan birisi.

“4 Nisan seçimlerinde açılan 464 sandıktan sonra, şimdi 700 – 800 seçim sandığı olmasını hedefliyoruz. Sandık açılması için başvurular, 15 Haziran’a kadar yapılabilir. Daha fazla sandık sayısı, daha yüksek katılıma yol açacak. Seçimlerin yapılacağı dönem çok önemli. Temmuz ayı tatil ayı olduğu için yurttaşlarımızın bir kısmı artık Bulgaristan’da olacak. Dünya genelinde seçim sandık kurumlarına üye bulmakta zorlanıyoruz. Covid yılından sonra artık aşı sertifikası veya hastalığın geçirildiğine dair sertifika ile seyahat edilebildiğinden, yurt dışındaki bazı vatandaşlarımız muhtemelen Bulgaristan’da oy kullanmayı tercih edecek“ tahmininde bulundu Dimitır İvanov. Yurt dışında seçimlerin organizasyonunda ilave zorluk yaratan konu ise zorunlu makineli oylama oldu.
Daniel Stefanov,

BNR-Horizont programına konuşan seçim sistemleri uzmanı Daniel Stefanov, şunları söyledi:

“Merkez Seçim Komisyonu, mevcut makinelerin sadece Bulgaristan’da oylama sürecinde kullanılıp kullanılmayacağına karar vermeli. Yani Bulgaristan’da bazı seçim noktalarına ikinci makinenin konulup konulmamasına veya bir tane bırakıp, diğerlerinin yurt dışına yönlendirilmesi konusunda karar verilmeli. Birincisini yaparsak normal bir seçim günü sağlanmış olacak, diğerini yaparsak Seçim Kanunu’nu ihlal etmiş oluruz.

Tüm zorluklara rağmen, hiçbir oylama yöntemi seçmenlerin oy kullanma hakkını kullanmaktan vazgeçirmemeli.

Derleyen: Yoan Kolev

Çeviri: Bedriye Haliz

Fotoğraflar:arşiv

Reklamlar