Tarih: 22 Mart 2018

Konu: Makedonya Cumhuriyeti’nin başı dertten kalkmıyor.

Avrupa Birliği’nin 300 milyar Euro devlet borcunu ertelemesi için yerlere yatan, 2018 bütçesini bağlayabilmek için Birleşik Amerika’dan 2,1 milyar US Dolar borç alan Yunanistan, Balkanlarda kestiğim kestik, biçtiğim biçtik demeye başladı.

Yunanistan hükümeti Üsküp Cumhurbaşkanlığına, Makedonya Cumhuriyetinin devlet ismini değiştirmesi ve yeni ismini seçmesi için 5 isimli bir mektup göndermiş.

Atina’da çıkan “Kateremini” gazetesinin bildirdiğine göre, mektuptaki isimler şunlardır:

  1. Yeni Makedonya Cumhuriyeti;
  2. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti;
  3. Yukarı Makedonya Cumhuriyeti;
  4. Vardar Makedonya’sı Cumhuriyeti;
  5. Makedonya Cumhuriyeti (Skopye) /Üsküp/.

Bu mektupta, bu isimlerden birisinin kabul edilmesi durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişim programı da yer almaktadır.

Makedonya Başbakanı ve Sosyal Demokrat Lider Zoran Zaev isim kararının bu yılın yaz aylarına kadar kesinleşmesini istedi.

Önerilen isimlerle ilgili Yunanistan Makedonya Cumhuriyetinden Anayasasını da değiştirmesini talep ediyor.

Bu istekler Makedonya halkının ve devletinin iç işlerine karışmaktır.

Yunanistan şimdiye kadar Makedonya’nın iç işlerine Birleşmiş Milletlerde de müdahalede bulundu, devletin Milli Bayrağından yıldızı söktürdü. Üsküp Hava Limanı ve Üskük ana yolu isminden “Aleksandır Makedonski”yi (Büyük İskender) söktürdü.

Bulgaristan gibi komşu devletler Makedonya’nın yeni devlet isminde coğrafik bir terim bulunmasına karşı çıkıyor. Örneğin “kuzey”, “yukarı” ve “Vardar”  Makedonya’sı gibi coğrafya bölgesi belirleyen terimler Bulgaristan Cumhuriyeti’nin “Pirin Dağı” bölgesini ve “Struma” ırmağı boyunu da içine alıyor. “Yeni” Makedonya denince “eskisinin” neresi olduğuna açıklama getirmek gerekiyor. “Skopye” adı ise, Makedonya’nın coğrafik sınırlarını  Üsküp Ovasına sınırlamış oluyor.

Yunanistan’da bu konuda büyük Selanik ve Atina mitingleri yapıldı.

Makedon devletinin Kuzey Atlantik Paktı NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olma isteğini sömürerek ülkenin bütün tarihsel sembollerine baskı yapıyor, değiştirilmesini istiyor. Büyük İskender’i Yunan tarihinden bir Milli Kahraman olarak benimseyerek, Üsküp Meydanı’ndaki Atlı Anıtın yıkılmasında ısrar ederken, tarih kitaplarından da çıkarılmasını öneriyor.

Makedonya TV Kanalı “Alsat – M” Rusya devletinin NATO üyeliği konusunda Makedonya devletine ihtarda bulunduğunu bildirdi. Moskova’da Rusya Dış İşleri Bakan Yardımcısı  Sergey Gruşko ile Makedonya Büyükelçisi Gotse Karaivanov arasında bir görüşme olmuştur.

Rusya Dış İşleri Bakanlığı’nın bu görüşmeyle ilgili bildirisinde, “NATO üyeliğinin ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğine” vurgu yapılmıştır.

Kaynak: Bulgar iletişim ortamı.

Reklamlar