Yüksek İslâm Enstitüsü 28 yıldır Bulgaristan’ın başkentinde İslâmî eğitim vermeye devam etmektedir. Kuruluşundan günümüze yüzlerce öğrenci mezun ederek doğru bilginin adresi olmuştur. Bu yıl da 20 öğrenciyi mezun etmenin bahtiyarlığını yaşadı.

Sofya Yüksek İslâm Enstitüsü İdaresi, hocaları ve özellikle de Dr. Selime Hasanova’nın mihmandarlığında hazırlanan mezuniyet programı coşkulu bir törenle kutlandı. Başkent Ordu Evi’nde gerçekleştirilen törenin resmi konukları arasında; Enstitü Rektörü ve Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Haci, Başmüftü Yardımcıları Ahmed Hasanov, Murat Pingov, Birali Birali, Başmüftülük Genel Sekreteri Celal Faik, T.C Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, T.C Sofya Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Mehmed Genç, T.C Sofya Büyükelçiliği Müşaviri Erman Topçu, T.C Filibe Başkonsolosluğu Sosyal İşler Ataşesi Metin Akbaş, Nijerya Elçiliği Temsilcisi Faruk Sâni, Bölge Müftüleri, Bulgaristan İlâhiyat Liseleri Müdür ve Müdür Yardımcıları yer alarak programa şeref verdiler. Ayrıca entellektüel kesim temsilcileri, mezunların yakınları ve sevenleri de salonda hazır bulundular.

Enstitü Rektörü ve Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Haci selamlama konuşmasında mezunlara hitaben: “ Kıymetli mezunlar! Şimdiye kadar sizler hocalarınızı eleştiriyordunuz, bundan böyle siz de pekçok eleştirilere maruz kalacaksınız. Buna hazır olmalısınız. Eğer eleştirilmiyorsanız fark edilmiyorsunuz demektir. Evet eğitim bir süreçtir, yalnız hayat okulu dolambaçlıdır, engebelidir. Okulunuz bitti ancak talebeliğiniz devam edecek. Şimdi, bu güne kadar kazandığınız doğru bilgileri sahaya dökme zamanıdır. Rabbim yolunuzu açık eylesin ve İslâm yolunda hizmet ederken karşılaşacağınız zorluklara tahammül gücü versin. Unutmayın..! Sizler bu ümmetin imkanlarıyla okudunuz, eğitim gördünüz, bu sebeple içinde bulunduğunuz topluma vefa ve hizmet borcunuz var, dedi.

T.C Sofa Büyükelçisi sayın Hasan Ulusoy konuşmalarında mezunlara başarılar diledi. Törene davet edilmekten ve bu anlamlı akşamda mezunlarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bununla birlikte Yüksek İslam Enstitüsü’nün Bulgaristan için son derece önemli olduğunu ve müslüman toplumun ancak bu kurum sayesinde sağlıklı bilgiyle tanışarak uç akımların telkinlerine itibar etmeyeceğini vurguladı. Büyükelçi sözlerini noktalarken; bu güne kadar olduğu gibi, T.C olarak bundan böyle de okulları desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdiler.

İlerleyen dakikalarda Enstitü öğrencilerinin hazırladığı skeçler, şiirler, veda konuşmaları konukları hem güldürdü hem de hüzünlendirdi. Nitekim zaman veda zamanıydı. Mezunların yıllarca beraber oldukları hocalarından ayrılma vaktiydi…
Program kapanışı öncesi başarılarıyla dereceye giren öğrenciler takdim edildi. Böylece son sınıf 1.si Laura Faruk Sâni, 2.si Mehmed Ali, 3.sü ise Hülya Salieva olduğu açıklandı. Başmüftü Dr. Mustafa Haci, Başmüftü Yrd. Ahmed Hasanov, Büyükelçi Hasan Ulusoy, Sosyal İşler Müşaviri Mehmet Genç ve ataşe Metin Akbaş mezunlara birbirinden değerli hediyeler sundular. Ayrıca Rektör tarafından son sınıf öğrencilerine mezuniyet belgeleri ve Dr. İsmail Cambazov’un kaleme aldığı “Bulgaristan Müslümanları’nın Dinî Teşkilâtı” başlıklı değerli kitabı takdim edildi. Program boyunca Rudozem şehrinden gelen Vest İlahi grubu seslendirdiği güzel ilahilerle salonda bulunan katılımcılara neşeli dakikalar yaşattı.

2019 Yüksek İslam Enstitüsü mezunlarını uğurlama töreni dua ile son bulurken, adeta bir bayram havasında geçti. Proğramın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, mezunlarımıza da sağlık-sıhhat ve başarılar diliyoruz.

Bahri İzzet, Kırcaali Haber

Reklamlar