Raziye ÇAKIR
Tarih: 11 Eylül 2020

10 Eylül 2020 – Perşembe gün Sofya “Bağımsızlık” meydanında toplanan halk mitingine “Yüce Halk Ayaklanması – 2” adı verildi.

2 Eylül 2020 tarihinde toplanan 120 bin vatandaşın protesto ayaklanmasına biz HALK AYAKLANMASI demiştik.  Perşembe gün MEYDANDA KARAR ALAN HALK KONSEYİ 2 eylül eylemlerine, gece çatışmalarına, birlik ve beraberliğin zirve yapmasına, 60 direnişçinin yaralanması ve 300 vatandaşın tutuklanması olaylarına “ Birinci Yüce Halk Ayaklanması ” adını verdi ve  Bulgaristan Cumhuriyetinde seri direnişlerin başladığı ilan etti.

Eylül 2020 aşamasında Halk Ayaklanmasının hedefi,

  • Başbakan Boyko Borisov’un hemen istifa etmesi;
  • Başsavcu İvan Geşev’in hemen istifa etmesi;
  • GERB, YMRO, NFSB hükümetinin hemen istifa etmesi;
  • Halk Meclisinin dağılması ve Erkek Seçim Hükümeti kurulması.

Üçüncü Yüce Halk Ayaklanması” 13 Eylül 2020 tarihinde (Pazar gün) Sofya’da gece eylemleri şeklinde düzenlenecek, miting yapılacak ve konser olacaktır.

Yüce Halk Ayaklanmalarının MEYDAN ÖNDERİ belirdi.

Evet, Bulgaristan!” partisinin lideri ve “Demokratik Bulgaristan” mücadele cephesinin Başkan Yardımcısı Hristo İvanov halkın coşkulu ve yoğun alkışlarını topladı, kikleler peşinden yürümeye başladı.

Şu da bilinmeli!

2.Yüce Halk Ayaklanmasında çok ilginç bir olay oldu. Saat 07’de Jandarma ve polisler Bakanlar Kurulu, Halk Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı binalarını korumak amacıyla “Bağımsızlık Meydanı” alanını kuşattılar. Saat sekizde milletvekilleri özel araçlarla gelmeye ve göstericilerle temasa girmeden meclise girmeye başladılar. Korumayı sağlayan jandarma ve polisler çok sakin, onurlu ve yüzlerinde güneş olan devlet görevlisi gençlerdi. AVM, MOLL, Billa, Kaufland gibi Sofya marketlerinde çalışsalar hepsinin Türk isimli gençler oldukları görülecekti. İkinci Yüce Halk Ayaklanmasında devlet ile ayaklanan sivil halk arasında dimdik durum güven ve huzur sağlamak için Yukarı Cuma (Blogoevgrad) ili Batı Rodop belediye ve muhtarlıklarından otobüslerle getirilmişlerdi bu jandarma ve polisler. Hepsi Müslüman Pomak gençlerdi.

2 Eylülde polisle sivil halk arasındaki gece çatışmasında sökülen ve henüz dizilmeyen kaldırımları zar zor geçen yüksek toplu genç protestocu bayanlar ve birbirinin koluna girmiş bastonlu yaşlılar beraberlerinde aynalar getirmişler. Genç polislerin yüzüne ayna tutarak,

  • Kendinden utan!”, “Kendinden utan!” diyenlere,
  • Teşekkür ederim! Biz kendimizi tanırız! Bizim de ailelerimiz var ve size de saygımız var!” sözleriyle cevap veriyorlardı polisler.

İkinci Yüce Halk Ayaklanması olaysız geçti. Kimsenin burnu kanamadı. Müslüman Bulgar polisleri sivil halka el kaldırmadı, copa uzanmadı, kimsenin yüzüne gözüne acı biber gazı sıkmadı. Bilemem gösteriye katılanlar Polislerin Rodopların Müslüman köylerinden, dedeleri ve ataları Bulgar devletinin isim değiştirme, din yasaklama, cami yıkma zulmüne karşı ayaklanan gururlu soylarının mert evlatları olduğunu biliyorlar mıydı? Birçokları sürgünde, babaları toplama kamplarında veya hapisteyken doğmuştu. Gururlu dağlarımızın yalandan arınmış öyküleri, şarkılarıyla dikenli yollarında düşe kalka yetişmişlerdi. Vatanda barış ve huzurun yalnız ve bir tek Müslümanların kararlı ve bilinçli tavrı ve sahneye çıkmalarıyla sağlanacağı bir daha kanıtlandı. Aynı zamanda büyük gerginlikler yaşanan Bulgaristan’da sükûn ve güvenin orta direğinin Müslümanlar olduğunu da bir daha ortaya çıktı. Gece saatlerinde Müslüman polisler önünde telefon ışıkları yakıldı, karanlık meydanda ışıklar ateş böcekleri gibi uçuştu ve hem siviller ve hem de üniformalılar tarafından alkışlandı.

  • Şu da bilinmeli:

15 saat devam eden İkinci Yüce Halk Ayaklanması esnasında, Halk Meclisi 1.5 saat çalıştı. Sosyalist Partisi (BSP) meclise girmedi.

Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS-HÖH) ilk sayım için salona girmedi. İkinci sayım için girdi. Meclis 1.5 saat çalıştıktan sonra, HÖH milletvekilleri, milletvekillerinin isimleri okunarak yoklama yapılmasını istediler. Yoklamada gerekli çoğunluk olmadığı ortaya çıktı ve böylece hem mecliste hem de sokakta Bulgaristan Cumhuriyetinde dengenin, huzurun, çalışma hayatının baştanbaşa Müslüman Türk kimliğine, karar ve eylemine, huzurlu sabrına ve iradesine bağlı olduğu bir daha görüldü.

İkinci Yüce Halk Ayaklanmasının olaysız geçmesi, barışçı ve huzurlu gerçekleşmesinden birçok sonuç çıkarılabilir.

Meydanda yapılan mitingde, konuşmalarında 9 Eylül 1944 tarihinin 76. Yıldönümüne de değindiler ve yeni Bulgaristan tarihinde ilk kez olmak üzere “1944’te Bulgaristan’ın Sovyetler Birliği (Rusya) tarafından işgal edildiği” belirttiler. Ülkemizin köy ve kentlerine dikilmiş 180 silahlı Rus er ve subay anıtının “işgalci anıtı” olduğu ve yıkılması gerektiği çağrısı meydan mitinginde alkışlandı.

  • Şu da bilinmelidir:

İkinci Yüce Halk Ayaklanması Sofya meydanlarında güç toplarken, sivil halkın “İstifa!” haykırışları ilk kez Avrupa Birliği Başkenti Brüksel’de de gündem oldu. Bulgaristan’da “hukukun üstünlüğü olmadığı” görüşünde birleşen komiserler, Avrupa Fonları’nın Bulgaristan’da uygulanmasını kontrol edecek özel bir komisyon kurulmasını kararlaştırdılar.

Bizi izleniniz.

Ölüm haberleri çok acı. Korona ile ilgili yasaklara mutlaka uyunuz.

Paylaşınız!

Teşekkürler.

 

Reklamlar