“Bulgar Malıdır” Birliği’nin yap­tığı açıklamaya göre, Gallup In­ternational kamuoyu araştırma ajansının vatandaşların Bul­ga­ristan’da üretilen gıda maddelerine karşı bakışını araştırması sonucu Bulgaristanlı tüketicilerin yerli ürün olan gıda maddelerini satın almayı tercih ettikleri ve bunun teşvik edilmesi konusunda bütün önlemleri destekledikleri ortaya çıktı. “Bulgar Malıdır” Birliği’nin icra müdürü Plamen Grozdanov’un yaptığı açıklamaya göre, gıda maddeleri konusunda Bulgaristan toplumu kesin olarak yerli ürünleri destekliyor. sebzeler

Tercih edilen yerli gıdalar arasında ekmeğin, hamurun ve süt ürünlerinin payı en büyük – yüzde 91. Meyve ve sebzelerin tercih oranı yüzde 89 iken, et ve kolbasların yüzde 86, salça ve konservelerin yüzde 75, tatlı mamullerin ise yüzde 67. Yerli gıda maddeleri konusundaki yüksek tercih giysi ve ayakkabıda yüzde 48’e, mobilyada yüzde 36’ya, kozmetik ürünlerde yüzde 28’e, beyaz eşyada ise yüzde 14’e kadar düşüyor. Vatandaşlar, bu ürünlerde yabancı markaları tercih ediyor. Araştırmaya göre vatandaşların yalnız yüzde 36’sı, Bulgaristan’da üretilen alkollü içecekleri tercih ediyor. “Bulgar Malıdır” Birliği’ne göre, büyük ticari şirketlerle partnerlik konusunda ve katma değerin taksimi konusunda belli başlı bir ilerleme kaydedilmiş durumda.

“Bulgar Malıdır” Birliği başkanı Lukan Lukanov’a göre, teorik olarak büyük mağaza zincirleri kendi stantlarında Bulgaristan’da üretilen malları bulundurma konusunda istekli davranıyor, fakat stantlarına erişim fiyatlarını düşürmüyorlar. Birliğin yönetim kurulu üyeleriden Mariana Kukuşeva, yurt dışından getirilen katkı maddesi içeren ekmeklerin satışı durdurulunca büyük marketlere Bulgaristan’da üretilen ekmeklerin girdiğini ve böylelikle üreticilere iş yerlerini kapatmamalarına yardımcı olduklarını söyledi. “Bulgar Malıdır” Birliği’nin yönetiminden yapılan açıklamaya göre, sosyal çöküş ve işsizlik şartlarında, yurt dışından ithalatın artması durumunda devlet küçük ve orta ölçekli şirketleri teşvik önlemleri almalı, büyük süpermarketlerin piyasayı suiistimal etmeleri durdurulmalıdır.

Lukanov’a göre, bu durum süpermarketlerin tekeli ile ilgili rekabeti savunma yasasında değişiklik yaparak mümkün olabilir. “Bulgar Malıdır” Birliği, Oreşarski hükümetinin ilk adımlarını olumlu olarak değerlendirdi. Lukan Lukanov’un sözlerine göre, hükümet yalnız Birliğin değil, Bulgaristan’da küçük ve orta ölçekli şirketlerin de bazı en önemli isteklerini yerine getirmiş durumda. Bu olumlu değerlendirmelerin temelinde KDV’nin kasa hesabının tutulmasının getirilmesi yatıyor ki, böylelikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin kasalarında en az 200 milyon leva kalacak. Bu yeni rejime göre, KDV üzerinden kayıtlı bulunan firmalar, hazineye borçlu oldukları vergiyi yaptıkları nakliyat için kendilerine ödeme yapıldıktan sonra yatıracaklar.
Zaman BG

Reklamlar