Tarım ve Gıdalar Bakan Yardımcısı Yavor Geçev, gelecek dönem için hazırlanan kırsal bölgelerin kalkındırılması için yeni programın yıl sonuna kadar bütün yönetmelikleriyle birlikte çalışmaya başlayacağını, ilk projelerin ise 2014’ün mayıs ayında kabul edileceğini söyledi. 

tarim-ve-gida-bakan-yard-yazor-gecevProgramın hazırlanışında süre sorunları yaşadıklarını, fakat geri kalmanın telafi edildiğini söyleyen Geçev, geçen iki yıl zarfında yapılması gereken işleri üç hafta içinde bitirdiklerini söyledi. Geçev’in sözlerine göre, 2014-2020 dönemini kapsayan Kırsal Bölgeleri Kalkındırma Programında yeni yaklaşımlar uygulanmış ve farklı sektörlerle denge kurulmasına önem verilmiştir. Yavor Geçev, “Daha geri kalmış sektörlere öncelik tanımaya ve tarımcılıkta çeşitliliğin olması için çalıştık. Sebzecilik, hayvancılık, eterik yağ elde edilen bitkiler, biyotarımcılık, şifalı ot üreticiliği, arıcılık öncelikli sektörler arasındadır.” dedi.

Geçev, asıl amacın küçük alt sektörlerin küçük yerleşim birimlerinde iyi bir istihdam ve gelir sağlamaları olduğunu ifade etti. Büyük üreticilerle “dövüşmemek” için küçük üreticiler için ayrı bir altprogramın olduğunu ve garantilenmiş bütçelerinin olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı, finansal kaynaklara erişimi sağlamak için ondan fazla yasa değişikliği yapılacağını ifade etti. Yeni programın 2 milyar Euro’luk bütçeye sahip olacağını, geçen döneme kıyasla finans çerçevesinin daraltıldığını, fakat kaynakların verimli bir biçimde kullanılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Geçev, amacın önümüzdeki yıllarda kırsal bölgelerde daha fazla istihdam sağlanması olduğunu ve tarımcılıktan daha fazla gayrisafi milli hasıla elde edilmesi olduğunu söyledi.
Dobriç’te, tarımcılık ve tarımcılık için her şey başlıklı fuarın 21.’sine katılan Geçev’in, yeni bütçe döneminde Avrupa Birliği’nin ortak tarımcılık politikalarını bekleyen sorunlar konulu yuvarlak masaya katılacağı öğrenildi.
Zaman BG

Reklamlar