Ulusal Sigorta Enstitüsü (NOİ) verilerine göre bu yılın üçüncü çeyreği sonu itibariyle yeni emekli olanların sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 5863 kişi azaldı. Bu yılın üçüncü çeyreği sonu itibariyle emekli olanların sayısı 63 988 kişi. 2016 yılının aynı döneminde ise emekli olanların sayısı 69 851 kişi.

Emekli olanların sayısının azalmasının temel nedeni emekli olmak için gerekli yaş ve hizmet süresinin 2’er ay artmasıdır. Bu yıl birinci emek kategorisinde çalışan kadınların emekli olabilmesi için 61 yaşını doldurmuş olup hizmet sürelerinin 35,4 yıl olması şarttır. Erkeklerin ise emekli olabilmesi için 64 yaşını doldurmuş olup hizmet sürelerinin 38,4 yıl olması şarttır.

Emekli olan askeri görevliler, polisler ve Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) görevlilerinin sayısında da önemli bir düşüş var.

Bu yılın üçüncü çeyreği sonu itibariyle 1526 polis emekli oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise emekli olan polislerin sayısı 6294 veya 4 kat daha fazla.

Bunun temel nedeni emekli olma şartlarının değiştirilmesidir. 2016 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışanlara yönelik emeklilik yaşı uygulaması getirildi. Böylece emekli olabilmek için polislerin, İçişleri Bakanlığa bağlı görevlerde 18 yıl çalışmış olup toplam 27 yıl hizmet süresinden başka en az 53 yaşını doldurmuş olmaları şarttır.

Engelli emeklilik maaşına bağlananların sayısında da hafif bir düşüş var. Bu yılın üçüncü çeyreği sonu itibariyle çalışmalarını engelleyen hastalıklardan dolayı 20 846 kişi emekli oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre engelli maaşı bağlanan kişilerin sayısı 286 kişi azaldı. Böylece bu yılın Eylül sonu itibariyle hastalıklardan dolayı emekli maaşı alanların sayısı 458 990 kişiye çıktı.

NOİ verilerine göre bu yılın üçüncü çeyreği sonu itibariyle engelli maaşlarının ortalama miktarı 241,43 leva. Gerekli yaş ve hizmet süresini doldurup emekli olanların aldığı maaş miktarı ortalama 360,18 leva. Polislerin aldığı ortalama emekli maaşı ise 604,29 leva.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar