Kırcaali’nin Dıjdovnitsa (Yağmurlar) köyünde geleneksel 8. Terlik Festivali düzenlendi. Etkinlik, KRIG Sanat Hareketi ve Kırcaali Belediyesi tarafından çeşitli sponsorların desteğiyle organize edilmektedir. Geleneksel terlik sergisinden başka bu yaz köydeki Sanat Evi’nde düzenlenen atölye çalışmaları sırasında yaratılan resimler de festival kapsamında sergilenmişti. Onlardan birisi Kırcaali Merkez Kilisesi Papazı Petır Garena’nın portresiydi. yagmurlar-koyunda-terlik-festivali

Ayrıca Sanat Evi’nin bahçesinde bulunan eski Yunan mitolojisi kahramanı Sisifos’un Kayası heykeli açıldı. Sisifos hayatının sonuna kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkûm edilmiş bir kraldır.

Festivalin açılış töreninde Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Gençlik Kolları Başkanı Kadir Mustafov, Kırcaali Meclis Üyesi Halil Apti, Dıjdovnitsa muhtarı Gülhayat Halil ve etraf köylerin muhtarları hazır bulundular.
Hasan Azis, Dıjdovnitsa halkını birer birer selamlayıp sohbet etti.
Misafirleri selamlayan KRIG Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolova, “Bugün burada olan bizi destekleyen tüm konuk ve dostlarımıza müteşekkiriz. Dıjdovnitsa’da bizim takvimimiz artık değişmeye başladı. Çünkü olayları bir Terlik Bayramı’ndan diğerine kadar sayıyoruz. Güzel şeylerle beraber kötü şeyler de oluyor ama, böyle hayat renkleniyor. Tıpkı terliğin renklendiği gibi” diye kaydetti.
Festivalin açılışını yapan Belediye Başkanı Hasan Azis, “Ben her şeyden önce bu festivalin organizatörlerini tebrik etmek isterim. Özel olarak köy muhtarı Gülhayat Halil’e, bu fikri destekleyen Entçets (Salman) bölgesinden tüm köy muhtarlarına ve folklor gruplarına teşekkür ederim. Sekiz yıl önce doğan bir fikir gerçekleştirilmeye devam ediyor, çünkü bu fikri destekleyenler var. Biz yaptığımız tüm işlerde bir hayalin nasıl gerçeğe dönüşebileceğine dair örnek oluyoruz. Bu sekiz yıl içinde çok şey öğrendik. Sıra dışı olmayı, insanları birleştiren etkinlikler yaratmayı, Dıjdovnitsa’daki insanların gelenek ve göreneklerini tanıtmayı, değerlerimizi göstermeyi öğrendik. Fakat en önemli şey, bizim burada olmaya ve geleneklerimizi yaşatmaya devam etmemiz ve yeniliklere açık olmamızdır” diye kaydetti.
Başkan, “Bizim için Dıjdovnitsa, nasıl bir güzel Rodop köyünün uluslararası düzeyde bir kültür merkezine dönüştürülebileceğinin örneğidir. Eskiden okul binası olan, daha sonra bir kısmı mescit olarak kullanılan bu eve sadece yurt içinden değil, yurt dışından da çok sayıda yaratıcı gelmiştir. Bir çocuğun gelişiminde ilk yedi yıl çok önemlidir. Bu her şey için geçerlidir. Bu festivalin de sekizincisi düzenlendiğine göre zorluklar atlatılmıştır. Ben Dıjdovnitsa’nın daha 70 yıl hayallerin, dileklerin, geleneklerin, misafirperverliğin merkezi olmasını diliyorum. Bu eve Avrupa, Türkiye, Japonya, Amerika Birleşik Devletler, İsrail gelen konukların kendilerini çok rahat ve konforlu hissettiklerinden eminim. İşte bu iyi örneği kavramamız gerekir. Dıjdovnitsa, Kırcaalilerin insanlara ve dünyaya karşı açık olduklarını işaret eden bir yerdir” diye sözlerini tamamladı.

Daha sonra sahneye çıkan Dıjdovnitsa’dan bir grup çocuk misafirleri bir Bulgarca şarkıyla selamladılar. Ardından Kırcaali Buket Kadın Koro Grubu saz orkestrası eşliğinde Rumeli türküleri söylediler. Ençets İzgrev Toplum Merkezi’ne bağlı faaliyet yürüten folklor grubu Bulgar ve Türk halkoyunları sundu. Üniversite öğrencileri Zlatina, Milena ve Todor rock parçalar çalıp söylediler. Program Radomir’den katılan Light Vocal Group’un çalıp söylediği rock şarkılarla devam etti ve Dıjdovnitsa’dan çocukların müzik eşliğinde sundukları bisiklet gösterisiyle son buldu.

Programdan sonra Hasan Azis, Dıjdovnitsa halkını birer birer selamlayıp sohbet etti.

Bu yıl da Terlik Festivali’ne gelen herkese camide keşkek ikram edildi.

Bu yılki terlik festivali programının gece yarısına dek süreceği açıklandı. Köprü-Kültürlerin Kavşağı projesi kapsamında sağlanan sahnede klasik rock müziğinden erken dönem müziği eserlerine kadar seslendirildi. Ayrıca yurt içinden katılan genç dark wave grupları on-line internette yayınlanan modern müzik show sundular.

Bu yılki Terlik Festivali Kırcaali Belediyesi dışında Bölge Müftülüğü, Demah, Rosi, Ekip Holding ve başka şirketlerin mali desteğiyle gerçekleştirildi.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Yağmurlar Köyünde 8. Terlik Festivali Düzenlendi

Reklamlar