Velingrad şarkılarla, şenliklerle SPA Başkenti ilan edilişinin 5. yılını kutladı. 2008 yılında Uluslararası Otelciler ve Restoran İşletmecileri Birliği Başkanı Gasan Aidi şahsen bu küçük kasabayı Balkanların SPA Başkenti olarak ilan etti.velingrad O zamandan beri Velingrad’ın yıldızı doğdu denilebilir ve muazzam bir turistik patlama yaşandı. Birçok yerli otel isimlerine bir de SPA kelimesini koyarak, maddi durumu daha iyi olan turistleri celbetmeye başladı.
SPA- latince bir kelime olup “sudan gelen sağlık” anlamını taşıyor. Velingrad ve bölgesinde ise maden suları ve termal kaynaklar sayısız.
Termal su kaynakları hem otelleri, hem de şehir merkezinde 18.asırda inşa edilen kent hamamını da tedarik ediyor. Birçok açık ve kapalı havuz da termal şifalı kaynak sularıyla dolduruluyor.
Velingrad iki büyük nimetle ödüllendirilmiş- termal, şifalı suyu ve temiz havası. Burada 80 sıcak termal su kaynağı var. Sıcaklığı 27- 94 derece arasında geniş bir yelpazede olan su sıcaklığı. Velingrad termal suları Güney Bulgaristan’ın en büyük su kaynakları olup, maden suyunun şifalı etkisi yüzyıllardan beri keşfedildi. Açık ve kapalı termal su banyolarının sayısı 50’yi geçiyor. Aynı zamanda belediyeye bağlı termal su kaplıcaları var, kültürel miras listesine alınmış anıtlar olarak ayakta duruyor.
Velingrad suyu kemik, nörolojik, karın-bağırsak ve başka hastalıkalra iyi gelir. Velingrad uluslararası üne sahip tek bir sayfiye değil. Fakat komşu ülkelerdeki benzeri tatil köylerinden daha iyi imkanlar sunuyor.Termal su kaynaklarına yeşil doğa, temiz dağlar ve Rodopların ferahlığı katılınca daha güzel bir sentez oluyor.
Son birkaç yılda, komünist dönemden kalma eski kaplıcalarla ve sıkıcı mimari yapıya sahip Velingrad, bir taşra kasabası görünümünden çıkarak, prestijli bir SPA merkeze dönüştü.
Burada da uçurumlar göze batıyor. Çok lüks bir beş yıldızlı tesisin yanında, eski ve bakımsız bir ev görmek mümkün.
Velingrad’ın başka bir büyük önceliği de var. Tatil köyü yılın bütün mevsimlerinde ziyaretçilere açık. Yaz aylarında güneş altında yüzme havuzları tursitleri celbederken, kış aylarında ise, hem Rodop dağı tepelerine bakan muazzam manzara, hem de termal su kaplıcalarında sıcak ve şifalı su keyfi var.
Bulgar tarihi mimaride inşaa edilen oteller var, aile otelleri ve misafirhaneleri var, aynı zamanda ultra modern oteller de görmek mümkün.
Heryer yeşillik içinde, kuş sesleri ve parkların imkanları da Velingrad atmosferine renk katıyor.
SPA Turizm Derneği Başkanı Stanimir Stankov anlatıyor:
Büyük ilgi var. Oteller iyi hizmet sunuyor.Bu tür turizm pahalı olduğu için, prosedürler ucuz değil ve maddi imkanları iyi olan insanlara yöneliktir.Üst sınıf dereceye sahip otel sayısı 15. Yine çok temiz ve rahat aile otelleri de mevcut”.
Otellerdeki bu SPA merkezleri dinlenme ve enerji toplama merkezleri olarak hazırlanmış, Velingrad’ın havası, suyu, güneşi, termal suyu ve değişik terapilerle turistlere inanılmaz fırsatlar sunuyor.
Velingrad’ın sembolü Kleptuza adlı su kaynağıdır. Kleptuza’nın iki gölü yılboyu 8-9 derece sıcaklıktadır. Yaz aylarında insanlar serinlemek için Kleptuza’nın sularına giriyor. Kamenitsa semtinde 91 derece sıcaklığındaki en sıcak termal su kaynağı bulunuyor.
Velingrad otellerinin SPA prosedürleri arasında zayıflama programları, güzelleşme, sağlık, gençleşme ve benzeri programlar sunuluyor.
Buradaki havuzlar da bir başka güzel !

Yazı: Veneta Nikolova / Türkçesi: Sevda Dükkancı –  BNR

Reklamlar