17 yaşındaki Veli Dоrmuşev, Sliven’in, Nadejda semtinde ailesiyle birlikte yaşayan ve Burgas’ta Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları Okulu “Prof. Panço Vladigerov” da eğitim gören, çok yetenekli bir genç.

Veli, 5 yaşından itibaren keman çaldığını ve bir gün herkes tarafından tanınan ünlü bir kemancı olmayı hayal ettiğini söyledi.

Genç kemancının dedesinin klarnet, amcasının ise gitar çalmasına rağmen, müzikle olan serüveni daha çocukluk yıllarında, babasının yaptığı seçimle başladı.

“O zamanlar, müzikle ilgili hiçbir bilgim yoktu. Babam benim için en iyi şeyin bu olacağına inandığından dolayı beni keman dersine yazdı ve haklı da çıktı” dedi gülümseyerek Veli.

Muzikata vmesto ulitsata” (Sokak yerine müzik) projesinde yer alan genç kemancı, eskisine nazaran şimdi her gün daha uzun saatler keman çaldığını şu sözleri ile ifade etti:

“Eskiden bir iki saat çalıyordum. Şimdi daha uzun zaman çalmam gerekiyor çünkü büyüdüm ve dolayısıyla seviye de daha yüksek. Her gün 2-3 saat müziğe ayırmak ve çalışmak gerek” dedi.

Veli, Covid-19 koşullarından dolayı, okulda karma eğitim aldıklarını paylaştı. Her ne kadar okulda derslerin normal ilerlediğini söylese de, çevrimiçi eğitimden dolayı bazı şeylerin istenildiği gibi güzel olmadığını dile getirdi.

“Seyirci karşısında ilk defa Sliven’de bir müzede çalmıştım. Çok küçüktüm ve hata yapmıştım. Konserden sonra bu yüzden ağlamak üzereydim. Aslında her şey çok güzel geçmişti ve herkes bana cesaret verdi, ileride çok daha başarılı performanslar sergileyeceğimi söylediler” diye anlattı geçmiş yıllara dönerek genç müzisyen.

Fransa’nın AB Dönem Başkanlığını devralmasıyla ilgili 26 Şubat’ta Paris Filarmoni’nin Pierre Boulez Salonu’nda konser verecek olan Avrupa Çocuk Orkestrası’nda Bulgaristan’dan yer almayı hak eden dört çocuktan biriydi Veli Dormuşev. Fransa’da 16 yaş üstü çocukların aşılı olması şartı koşulduğundan dolayı ne yazık ki, Nikolina Nikolaeva ile Paris’e gitme şansını kaçırdılar. Bulgaristan’ı temsilen sadece iki çocuk katılacak, Saşo Georgiev ve Tsonyo Çolakov. Veli, Paris Filarmoni’de çalamayacağını öğrendiğinde neler hissettiğini şöyle anlattı:

“Kendimi çok kötü hissettim, bu doğru, ancak bu moralimi bozmamı gerektirecek bir neden değil, tam aksine daha da sıkı çalışmama vesile oldu. Umarım ileride yine bir fırsat doğar ve Covid salgını bittikten sonra oraya giderim ve nasıl çaldığımı herkese gösteririm” dedi.

Başarılı genç kemanın dışında piyano ve gitar da çalıyor, şarkı söylüyor, dans etmeyi seviyor ve tüm bunların yanı sıra, Georgi Kalayciev’in önderliğindeki “Sokak yerine müzik” projesindeki küçük müzisyenlere de yardımcı oluyor.

“Projemizde bir orkestra olduğunda ve bazı şeyler belirsiz kaldığında, soru işaretlerini cevaplayan kişi oluyorum ve en küçüklere bazı teknikler, notalar, tavsiyeler gibi konularda yardımcı oluyorum. Tüm ekibin en iyi şekilde performans sergileyebilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlıyorum” dedi Veli Dormuşev.

Henüz kendi bestelerini yapmayan ama yakın gelecekte bunun değişeceğini söyleyen Veli, “Hayalim aslında herkesin istediği şey, dünyaca ünlü bir kemancı olmak ve yaptığım işle birçok insana yardım etmek” dedi.

Reklamlar