Tarih: 07 Ocak 2020
Hazırlayan: Oya Canbazoğlu
Konu: Sen Yapamazsan Başkası Atanır. Başa Gelen Çekilir.

H. Kim, Birleşik Amerika’da yetişmiş genç ve dişli bir savcıdır. Kim Waşington hükumeti tarafından Bulgaristan’da hukukun üstünlüğünün uygulanıp uygulanmadığı konusunda gözetleyen savcı olarak atandı.

х ким в българия ile ilgili görsel sonucu

06 Ocak 2020, Bayan H. Kim – Bulgaristan adaletini gözetleyen Amerikan savcısı.

“Bayan Jesika Kim kafası yüzde yüz hukuka çalışan ve duruşma salonunda müthiş başarılı olan bir hukukçudur. Zamanını yüzde yüz anayasa ve yasalara ve adalet davasına ayıran Bayan Kim çok çalışkan bir hukukçu.”

Bu sözler 2018 yılının Kasım ayında Bayan Kim, o zaman 31 yaşında olan genç hukukçu bayanın Birleşik Amerika Adalet Bakanı ve Baş Savcısı Cef Seshon tarafından,”adalet mücadelesine olağanüstü katkıda bulunan genç hukukçu ödülü” ile ödüllendirilirken Savcı Bencamin Glasman tarafından ifade edilmiştir. 2019 yılında Federal Savcılık Bakanlığı 244 görevlisinden 115’i aynı törende ödül almıştır.

 4 yıldan daha kısa bir sürede Kim 2 ABD için çok önemli dava kazandı.

Bunlarda biri, kamuoyu tarafından dikkatle izlenen ve United States v Harrison et– adıyla meşhur olan çok karmaşık davada yatırım dolandırıcılığı konusu sorgulanmıştır. Spor içecekleri – OXYwater şirketi 9 milyon vergi kaçakçılığı yapmıştı ve cezalandırıldı.

İkinci davada, – United States v Hoyo –  şirketi hisse senedi ve emeklilik primlerinin ödemelerini yarım milyon dolandırmıştı. Bayan Kim’in savcı iddianamesi o kadar şnandırıcı biçimde sunulmuştu ki, davalı taraf bir hafta içinde suçunu kabul etti.

Bu hafta Bulgaristan’a ayak basan Savcı H. Kim’i Başbakan Boyko Borisov ve Adalet Bakanı Danail Kirilov kabul etti. BayanKim’in görevinin Birleşik Amerika’nın Sofya Büyükelçiliğinde hukuk sorunları daimi danışmanı olarak açıklandı.  Federal Savcı Kim Bulgaristan’a ABD Senatosunun kararıyla atanmış ve adalet ve hukukun üstünlüğü konularından sorumlu olacaktır.

Sofya’da çıkan “Dnevnik” gazetesi, Bayan savcı Kim’in öncelikle para kaçakçılığı, para aklama ve kamuda rüşvetçiliği önleme gibi sorunlardan sorumlu olacaktır, açıklamasında bulundu.

Amerikanın Sofya Büyükelçiliğinde 2007 yılında Bulgaristan Cumhuriyeti Avrupa Birliği’e üye alınmadan önce, ABD Sofya Büyükelçiliğinde benzer görev vardı, fakat 10 yıl önce genç bir demokrasi olsa da ülkede hukuk üstünlüğü sağlandığı düşünülmüştü. Ne ki, adalet tesis edilemeyen Bulgaristan şimdi 10 yıl geri dönmüş oluyor. Demek oluyor ki, ülkede hukuk üstünlüğü olup olmadığı, dolandırıcılık, dalavereler ve rüşvet olayları ile birlikte insan kaçakçılığı artık ABD Savcısı Bayan Kim tarafından denetlenecektir.

“Amerika’nın Sesi” Radyosunda  eski Büyükelçi Erik Rubin, Bayan Savcı Kim’in Sofya’ya gönderilmesi nedenlerinin başında gelen kaçakçılık ve dolandırıcılıktır, dedi.

Üç yıllık görev için Bulgaristan’a gelen ABD Sofya Büyük Elçisi Herro Mustafa, ilk demecinde hukuk üstünlüğü sağlamanın 3 görevinden biri olduğunu beyan etmişti. Sofya’da ABD-Bulgaristan Ticaret Odaları temsilcileri önünde yaptığı ilk konuşmasında, yargı sistemi güvenliğini yükseltmek, hukukun üstünlüğünü sağlamak ve fikir ve basın özgürlüğünü güvence altına almak başta gelen ödevleri olduğunu açıklamıştı. Başbakan Boyko Borisov’un 2019 Kasım ayı sonunda Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump ile resmi görüşmesinden hemen önce konuşan Büyükelçi Herro Mustafa, güçlü demokrasi, “özel veya devlet medyaları olmalarına bakılmaksızın, özgür, dinamik ve etkin bir şekilde yukarıda işaret edilen sorunların hepsini sürekli ve ısrarla takip etmelidir” şeklinde vurgu yapmıştı.

Bir hafta sonra Sofya’da Atlantik Kulübü’nde konuşan  Herro Mustafa aynı 3 konuda yeniden vurgu yaptı. Konuşmasında Herro Mustafa “birkaç güne kadar hukuksal ve adalet konularını sürekli denetlemek üzere ve daimi ofisi ABD Sofya Büyükelçiliğinde olacak, kendisiyle yakın işbirliği içinde olacağı ve uzun zamandan beri beklenen, yetkili hukuk danışmanı savcının Sofya’ya geleceğini haber vermişti de ismini gizli tutmuştu.

Bu konuşmasında Büyükelçi Herro Mustafa, ABD Büyükelçiliği’nin Bulgaristan’da yeni bir usul uygulayacağını, dolandırıcılık, kamuda ruşverçilik ve kaçakçılık ggibi konularda iri olayları büyükelçiliğin bizzat kendisinin açıklayacağını ve suçluların ABD’ye girmelerine izin verilmeyeceğini açıkladı. Bu uygulama Bulgaristan’da artık uygulanıyor. GERB Partisi Başkan Yardımcısı Ts. Tzvetanov, GERB Adalet Bakanı Ts. Tsaçeva ve daha birçok bakan yardımcısı ve yürütme görevlisi “Amerika’nın Sesi” radyosunda yapılan “daise dolandırıcılığı” açıklamasından sonra görevlerinden alındı.

Bulgaristan’da şöyle bir olay da yaşandı.

5 Aralık 2019’da BiTiVi televizyonuna bir demeç veren Başbakan Borisov’a “hukukub üstünlüğü ve medya gözgürlüğü gibi konuları denetlemek amacıyla ABD’e senatosu Sofya’ya denetleyici savcı gönderiyormuş, görüşünüzü alabilirmiyiz” sorusuna, “Ben istedim!” demesi de dikkati çekti.

“Hür Avrupa” radyosu ise, aynı soruyu ABD Sofya Büyükelçiliğine yöneltti ve şu yanıtı aldı: “Daimi hukuk danışmanımızı ve Bulgar makamlarıyla sıkı işbirliği umuyoruz.” Bu demeçlerin hiç birinde yeni gelen savcının özel ödevinin tam ne olduğu somutlaştırılmadı.

Bu konuda savcı Bayan Cesika Kim’in demecini bekliyoruz. Bayan Savcı, ABD’nin Güney Eyaletlerinden Ohayo’da “beyaz yakalılarının siber suçlarını gözetleyen ve suçlularla başarılı başeden  Başsavcısı Yardımcısı görevinden geliyor. Eski görevinde o, yürütmenin yüksek katlarında dolandırıcılık, yatırımlarda, bankacılıkta ve vergi kaçırma işlerinde, para aklama, milli güvenlik ve şiddet uygulama gibi suçlara bakıyordu.

Başsavcı tarafından ödüllendirildiği 2018 yılında Bayan Kim, kendini topluk ve devlette adalet davasına adamış, üstün başarılı bir avukat olarak, Federal Avukatlar Barosunda en genç avukat niişanı da almıştı.

Tabii biz Bulgaristan Türkler, soydaşlar ve diğer etnik azınlıklar olarak soykırım denemesi, kültürel soykırım, azınlık hakların, azınlıkların anadil hakkının kutsallığı ve toplumsal eşitlik ve ötekilrştirmeyle mücadele gibi adalet ve hukuk üstünlüğü konularına bakan bir yüksek nitelikli hukukçunun kollarını sıvamasını beklemeye sabırla devam ediyoruz.

Lütfen paylaşınız.
Okuyanlara teşekkürler.

Reklamlar