Ulusal Sigorta Kurumu (NOİ) tarafından açıklanan verilere göre, emeklilik yaşına ermelerine rağmen vatandaşların yüzde 18’inin yeterli sigorta yılı olmadığı için emekliye ayrılamadıkları anlaşıldı. emekli-masslariBulgar vatandaşlarının emekliye ayrılabilmeleri için 65 yaşına ermiş olmaları ve en az 15 yıl sosyal sigorta ödenmiş çalışma yılı olması gerekiyor. Uzmanlar, emekliliğe ayrılamamanın en büyük sebebinin vatandaşların uzun süre işsiz kalmaları gerekçe olarak gösterildi.

Kurum uzmanlarına göre, bayanların normal şartlarda emekliye ayrılabilmeleri için yaklaşık 35 sigortalı yılı, erkeklerin ise 38 sigortalı çalışma yılı olması gerekiyor.

2013 yılı içinde emeklilik sigortası yetersiz olan vatandaşların sayısının 2012 yılına kıyasla yüzde 2.1 oranında arttığı görüldü. Geçen yıl içinde 65 yaşını tamamlayan ve sigortalı yılı da bulunup ilk emekli maaşı alan vatandaşların

6 bin 823 kişi olduğu, ayrıca bunların arasında 16 kişinin 80 yaşın üzerinde olduğu, birkaç kişinin de 27 ve 75 yaşlarında emekliye ayrıldığı anlaşıldı.

 

Zaman BG

Reklamlar