Başbakanlık Basın Merkezinden verilen bilgiye göre nitelikli elektronik imzaya (QES) veya Ulusal Sigorta Kurumu (NOİ) tarafından verilen kişisel kimlik koduna (PİK) sahip her bir vatandaş, devlet idaresi tarafından oluşturulan yaklaşık 30 sicilde kendileri hakkında ne tür kişisel bilgilerin bulunduğunu kontrol edebilecek.

Kontrol işleminin yapılması, Devlet Elektronik Yönetişim Dairesi tarafından yönetilen Elektronik Başvuru Sistemi (https://edelivery.egov.bg) aracılığıyla İnternet erişimi olan herhangi bir kişisel bilgisayardan mümkün olacaktır. Şu anda böyle bir işlem, Mülkiyet Sicili ve Ulusal Nüfus Veri Tabanı ile ilgili sunulan hizmetler kapsamında mümkündür.

Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, AB’nin 25 Mayıs’ta yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Yönetmeliği (GDPR, 2016/679) doğrultusunda sicillere erişimin Elektronik Başvuru Sistemi aracılığıyla yapılması talimatı verdi. Vatandaşların, sicillerdeki kişisel verilerine kimin eriştiğini kontrol etmelerini sağlamak için başka bir teknolojik çözüm de geliştirilmektedir.

Bir hafta önce Başbakan Yardımcısı Donçev, vatandaşların kimliklerinin doğrulanması için vatandaşlık numaralarının (EGN) tek başına kullanılmaması için bütün idareleri zamanında harekete geçmeye çağırdı. Tedbir, kişisel verilerin kötüye kullanılma riskini önlemenin bir yoludur.

Kişisel Verilerin Korunması Komisyonu’nun bu yılın Mart ayında aldığı kararda idarelerin vatandaşların kimliklerinin doğrulanması için en az iki kriter kullanılarak, kişisel verilere erişimde yüksek düzeyde güvenlik garantisi vermeleri emredildi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar