Kültür Bakanı Petır Stoyanoviç NOVA TV’de, “Bulgaristan’daki Osmanlı eserleri konusunda iki devlet bir asrı aşkın zaman öncesi anlaşmıştır, fakat Türkiye dilerse bu eserlerin restorasyonu ve bakımı için mali destekte bulunabilir” dedi. Bakan, Osmanlı eserlerinin Türk devletine geri iade edilmesi talebinde bulunduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıttığı konusunda şüphe duyduğunu ifade etti.
Bulgaristan-Kultur-Bakani-Petir-Stoyanovic
Bakan’ın ifadesine göre Türkiye Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın Bulgaristan’ı gayrı resmi ziyarette bulunduğu için yaptığı temaslarda ne konuşulduğu ancak tahmin edilebilir. Stoyanoviç, yapılan görüşmede Bulgar basın mensuplarının bulunmamasının Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in gafı olarak değerlendirdi.

Bakan, “Son günlerde konuşulanların doğru olduğunu kabul etsek bile vakıf malları konusunda 1909 yılında Bulgaristan Çarlığı ve Osmanlı İmparatorluğu arasında anlaşma sağlanmıştır. Bu anlaşmaya göre kullanılmayan mülkler Bulgar devletinin idaresi altında kalıyor ve böylece bu durum halledilmiştir” diye yorum yaptı.

Kültür Bakanı’nın bu yorumlarının sebebi Türk basınında Bozdağ’ın Bulgaristan ziyareti sırasında Osmanlı eserleri örneklerinin bakımsız halde olduklarını tespit ettiği ve geri iadesi sorusunu ortaya attığının bildirilmesidir.

Stoyanoviç, “İslam mimarisinin belirli anıtların restorasyonuna gelince tabii ki, Bulgar devleti UNESCO tarafından belirli anıtların bakımı için nasıl yardım alırsa, aynı şekilde İslam mimarisinin çok sayıda anıtlarının da canlandırılması için yardım alması bizim çıkarımızadır.
Türkiye’nin bu taşınmaz kültür varlıklarının bakımı için bize mali destek sağlamasına açığız” diye sözlerine ekledi.

Bulgar Louvre projesine de değinen Bakan, kesinlikle pratikten çok megaloman bir proje olduğunu söyledi. Fakat buna rağmen başlanılan bir şeyin bitmesi gerektiğini belirtti. Bir süre önce Bakan, gelecek müze projesini saçmalık diye değerlendirmişti.

Petır Stoyanoviç, “Ben bu proje konusunda iki şeye dayanıyorum. Birinci kişisel ve siyasi içgüdülerine dayanmaksızın uzmanların görüşüne ve bu projeyi ileriye taşımak benim bir bakan olarak doğrudan doğruya yükümlülüğümdür. Bu proje için artık o kadar çok zaman ve para harcanmıştır ki, onu bitirmememiz günah ve utanç olacak. Maalesef, şu anda sorunlar olumlu şeylerden daha çok, fakat bu proje sonlanacak” diye dile getirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar