Fuad Köprülü’nün de Ahmet Yesevi’yle beraber bir hoşgörü sembolü olarak 2016 yılında UNESCO tarafından anılması kapsamında Romanya Demokrat Türk Birliği- Galati şubesi ile Aşağı Tuna- Araştırma, geliştirme, Eğitim ve Türk Kültür Merkezi olarak, 9 Temmuz 2016 yılında, Galati şehrinde ,; Uluslararası Hoşgörünün Beşiği- ANADOLU” başlığı altında bir sempozyum düzenlemektedir.
Bugün dünyanın en çok ihtiyacı olan kavramlardan birisi de hoşgörü ve farklılıkların birarada yönetimi. İnsanlarin, kültürlerin, dinlerin ve fikirlerin yüzyıllardır bir arada varolduğu ve iç içe geçtiği Anadolu’da hoşgörü ve farklılıkları bir arada yönetme konusunda geniş bir deneyim var. Anadolu geleneğinde çok önemli bir yeri olan tasavvuf felsefesi, hoşgörü ve ahenge dayanır.

Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana Celaleddin Rumi gibi büyük şair ve düşünürler farklılıkları bir zenginlik kaynağı olarak görmüşlerdir.

Mevlana Celaleddin’in Konya yakınlarındaki bazı manastırları, sık sık ziyaret ettiği, sohbetlerine katılanlar arasında muhtelif Hıristiyan ve Yahudi cemaatlerinden kişilerin bulunduğu ve hatta İstanbul’dan bile rahiplerin onunla görüşmeye geldiği kayıtlara geçmiştir.

13. yüzyılda “Sen sana ne sanırsan/Ayruğa da–yani “öteki”ne de–onu san/ Dört kitabın manası/Budur eğer var ise” diye şiir söyleyen kişinin, büyük tasavvuf şairi ve düşünürü Yunus Emre olması bu nedenle bir tesadüf olamaz.


Bu vesileyle sizleri aramızda görmekten kıvanç ve sevinç duyarız. 9 Temmuz sergi, sempozyum ve akşam üstu ,saat 19.00 da,” Eski Müzik Konseri” ( Romanya ve Türkiye den gelen grup verecek). Galati hotelinden Giriş 8 – 10 Temmuz ayrılış.
Daha detaylı bilgi için Tel:- 0040 745 915 333

Sempozyum Müdürü
Gülten Abdula

Galati RDTB Başkanı

Reklamlar