“Ukrayna’ya askeri yardımın gönderilmesi, siyasi birliğin yanında toplumsal birlik de gerektiriyor.” Bu sözlerle Bulgaristan Başbakanı, “cephane satın alınması” için Ukrayna’ya destek amaçlı bağış kampanyasına çağırdı.

Kiril Petkov’un bu çağrısı, tepki dalgasına neden olurken bunun başbakanın bir PR girişimi olduğu yönünde görüşler de vardı. Analistler ise gözünü erken seçimlere bile çevirdi.

İktidarın koalisyon ortaklarından biri olan “İma Takav Narod” lideri Slavi Trifonov, bu fikri “korkunç bir aptallık” olarak nitelendirdi.

“Demokratik Bulgaristan” partisinden milletvekili Elisaveta Belobradova, Facebook hesabından “Askeri de dahil olmak üzere, her türlü yardımla Ukrayna’yı desteklememiz gerektiğini düşünen insanlar var. Bu aynı zamanda benim net tutumum. Ancak, üst düzey politikacılarımız aracılığıyla halktan maaş toplama ve Ukraynalılara silah satın almaları amacıyla onlara verme fikri, toplum için anlaşılmaz bir sinyaldir“ paylaşımında bulundu.

BNR’in yaptığı anket, vatandaşların Ukrayna’ya para bağışı konusundaki görüşlerinin her iki uçta da olduğunu gösterdi.

“Bu çağrı, yapılması gereken bir şeydi ve herkes imkanlarına göre ne kadar ve nasıl bağışta bulunacağına karar verebilir- dedi ankete katılan bir kadın.

Diğer bir kadın bu görüşe karşı çıktı ve “Çalışıp iki yakayı bir araya zor getiren insanların savaşa ve silaha bağış yapması utanç vericidir” dedi.

Haskovo’dan başka bir kadın “Kesinlikle karşıyım, ben, başbakana gelip küçük kasabalarda ve mağazalarda dolaşmasını öneriyorum. Hükümet, halk sevgisinin başını ağrıtmaması için iyi hesap yapmalıdır” görüşünü paylaştı.

Bu çağrı, sivil toplum temsilcileri arasında da öfkeli tepkilere yol açtı ve onlar başbakanın bu fikrine bir anlam veremedi.

Dünyaca ünlü animasyon yönetmeni Teo Ushev, profilinde “Başbakan, avokado kabuklarından kahve kaşığı üretimi yapan bir Start-up şirketin başında değil de, bir ülkenin başkanı olduğunu fark etti mi?” paylaşımına yer verdi.

Siyaset bilimcisi Petar Cholakov, “Deutsche Welle” ye yaptığı yorumunda Kiril Petkov’un sözlerini, “iktidarın yükünü vatandaşlara yükleyerek sorumluluktan kaçma girişimi” olarak nitelendirdi.

Başbakan Kiril Petkov başkanlığındaki bir heyetinin bugün Kiev’e yapacağı ziyaret, Bulgaristan’ın tutumuna ivme kazandırması bekleniyor.

Ziyaretin amacı, Ukrayna’ya askeri yardım gönderme ihtiyacını yerinde tespit etmek. Ancak siyasilerin bu konudaki tutumlarının yakınlaşmasına katkı sağlayıp sağlamayacağını zaman gösterecek.

Petır Moskov

“Sağ Muhafazakar Birliği”(KOD) Partisi lideri ve eski Sağlık Bakanı dr. Petar Moskov, kesin bir dille “Ukrayna’ya askeri yardım kararı, Bulgaristan’ın çatışmada hangi tarafı tutacağı sorusudur” görüşünü BNR “Horizont” Programına verdiği demeçinde ifade ederken şöyle dedi:

„Belli ki böyle bir tutum yok ve varsa da, yarım ve kısırlaştırılmıştır. Sonuç olarak, bir taraf, resmi belgelerinde bizi düşman ilan ederken geri kalan hepsi zor bir zamanda bize bel bağlayamacaklarını anladılar. Bu hükümetten ve bu muhalefetten geriye, Bulgaristan’ın, bir yıkım, haydutluk ve jeopolitik deneyler alanı olmak üzere, kimsenin toprağı olmadığı duygusu kaldı.

Siyaset bilimci Evgeniy Daynov:

Evgeniy Daynov

“Bu savaş, herşeyi değiştiriyor. Bundan böyle, savaş sırasında aktif olan her politikacı veya her halk figürü, savaş sırasında yaptıklarıyla yargılanacak. Savaş rüzgarlarından saklanmaya çalışsanız bile, onlar yine de sizi bulacak” dedi.

Arman Babikyan

“Nie İdvame” hareketinden Arman Babikyan, BNR Plovdiv Radyosuna konuşurken “Gerçek şu ki, sandık başına gitmemizi istemiyorum çünkü bu, Boyko Borisov temsilen geçmişe, iktidar iştahını açmak için bir şans verecek, ancak iktidardakiler, kendi kendine çökmeye karar verdiyse, o zaman kimse yardım edemez” dedi ve şöyle devam etti:

„Her hükümetin karşısında çok sayıda mayın vardır, ancak basit bir gerçeği kabul etme konusunda isteksizlik de var, iktidardayken seni sevmek zorunda değiller, önemli olan ülken için doğru olanı yapmaktır. Sen, iş yapmak için oradasın ve üstelik, bu da zor olandır”.

Çok daha az da olsa, Başbakan Kiril Petkov’un fikrine yönelik şükran ifadeleri de vardı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’ya göre, “bu hareket Bulgaristan’ın Ukrayna ile gerçek dayanışmasını gösteriyor.” Bu arada, ülkesinin Bulgaristan’dan gelecekteki AB üyeliği için silah ve destek sağlamasını beklediği de ortaya çıktı.

Reklamlar