Rusya’dan gaz tedariklerinin durdurulması ile ilgili basın toplantısı veren Enerji Bakanı Aleksandır Nikolov, “Doğalgaz siyasi ve ekonomik silah olarak kullanılıyor” sözlerini kullandı.
„Bakan görevini yaptığım sürece Bulgaristan, baskı altında ve başını eğerek müzakereler yürütmeyecek. Bulgaristan, hiçbir fiyat karşılığı satılmıyor. Şu an itibari ile görünen o ki, geçmişte tantanalı reklamı yapılan altyapı tesisleri, doğalgaz tedariklerini garantilemek durumunda değil. Fakat bu, durumun üstesinden gelemeyeceğimiz anlamına gelmez” diyen Bakan Nikolov, en az önümüzdeki bir ay için tüm doğalgaz tedariklerinin garantilenmiş olduğunu öne sürerek Rusya’dan gelen gazın miktarında henüz fiziki azalmanın olmadığını belirtti.
Gazprom tarafından anlaşmalara bağlanan doğalgaz miktarlarının tedarik edilmemesinin anlaşma ihlali teşkil ettiğini ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin uzman düzeyinde toplantının yapılacağını belirten enerji bakanı, Bulgaristan’ın bu durumda olan tek ülke olmadığının, Polonya ve Litvanya’ya yapılan tedariklerin de kesildiğinin de altını çizdi.
„Bulgaristan, tüm komşu devletlerin dürüst ortağıdır. Bulgaristan Rusya değil. İmkanlarımız çerçevesinde tüm komşu ülkelere yardım edeceğiz” diyen Nikolov, tüm olası risklerin değerlendirileceğini ve ülkemizin diğer devletlerde sarsıntılar yaratmayacağını belirterek somut olarak Sırbistan ve Macaristan’a işaret etti.
Öte yandan TASS ve Reuters haber ajansları tarafından aktarılan “Gazprom” açıklamasında Bulgaristan ve Polonya’nıntransit ülkesi oldukları ve transiti yapılan Rus doğalgaz hacimlerinden izin verilmeyen saptırma olması durumunda transit tedariklerinin aynı hacimle azaltılacağı hatırlatıldı.
Reklamlar